Het grootste uitzendbureau in Groningen, Friesland en Drenthe

  • Agro
  • Strengere zzp controles in 2025

Strengere zzp controles in 2025

  • 12 november 2024
  • Agro
  • Marja Dijkstra

Vanaf 1 januari 2025 controleert de Belastingdienst of zzp’ers echt zelfstandig zijn of dat er sprake is van een vermeend dienstverband. Deze nieuwe handhaving zorgt voor risico’s voor zowel boeren als zzp'ers. In dit artikel zijn de regels en risico’s voor de ondernemer en zzp’er beschreven.

Strengere zzp controles in 2025

Inloopbijeenkomst 28/11/2024: 
Strengere zzp controles 2025.
Wat betekent dat voor mij?

Op donderdag 28 november houden we een inloopbijeenkomst voor agrarische ondernemers en zzp'ers. Tijdens deze bijeenkomst gaan we in op de nieuwe strengere aanpak, de regels en de risico's. Uiteraard is er gelegenheid om vragen te stellen en praktijksituaties voor te leggen.

Datum: 28 november 2024
Tijd:
11:30-13:00 uur 
Locatie: Abiant hoofdkantoor, Kieler Bocht 64 in Groningen

Vooraf aanmelden is niet nodig

Wet DBA

De wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) is bedoeld om zzp’ers en opdrachtgevers duidelijkheid te geven over de aard en structuur van mogelijke arbeidsrelaties. Het voornaamste doel van de Wet DBA is het tegengaan van schijnzelfstandigheid.

Schijnzelfstandigheid betekent dat iemand werkt als zzp’er, maar eigenlijk in loondienst is. Is dat het geval, dan lopen de opdrachtgever en de werkende risico’s. 

Kenmerken zzp'er

Als opdrachtgever moet je volgens de Wet DBA samen je opdrachtnemer jullie werkrelatie beoordelen. Dit doe je door te controleren of de opdracht wel in aanmerking komt voor ondernemerschap.

Kenmerken van ondernemerschap zijn:

  • De opdrachtnemer bepaalt zelf hoe het werk wordt uitgevoerd en wat de werktijden zijn.
  • Het betreft een opdracht van kortere duur of een beperkt aantal uren per week.
  • De opdrachtnemer voert geen werkzaamheden uit die ook door werknemers worden gedaan binnen jouw organisatie.
  • De opdrachtnemer heeft specifieke kennis en ervaring die niet aanwezig is binnen jouw organisatie en de vergoeding voor het werk ligt duidelijk hoger.
  • De opdrachtnemer kan zich laten vervangen en heeft daar ook de vrijheid in.
  • De opdrachtnemer wordt op factuurbasis per daadwerkelijk gewerkt uur of per opdracht betaald. Bij ziekte ontvangt de werkende niets.
  • De opdrachtnemer draagt ondernemersrisico en doet eigen investeringen voor het werk. Bijvoorbeeld omdat hij/zij zelf de materialen of apparaten voor het werk moet kopen.
  • De opdrachtnemer gedraagt zich naar buiten toe als ondernemer. Bijvoorbeeld doordat hij/zij actief een website beheert en ook andere klussen uitvoert.
  • Er is een resultaatverplichting met de opdrachtnemer afgesproken.

De belastingdienst beoordeelt aan hoeveel kenmerken van ondernemerschap wordt voldaan. Zijn er te weinig kenmerken, dan kan er sprake zijn van schijnzelfstandigheid.

Kenmerken loondienst

Volgens de belastingdienst is er sprake van loondienst als er aan de volgende drie kenmerken wordt voldaan.

  1. de mogelijkheid tot werkgeversgezag
  2. de verplichting tot het leveren van (persoonlijke) arbeid
  3. de beloning voor de verrichte arbeid

De belangrijkste vraag is of er sprake is van een gezagsverhouding. Bepaal jij hoe, waar, wanneer, voor hoeveel uren en met wie de zzp’er aan de opdracht werkt? En geef je de zzp’er dezelfde instructies als je werknemers? Dan zijn er sterke aanwijzingen voor werkgeversgezag.

Belangrijkste risico's voor de ondernemer

  • Achterstallige loonheffingen en premies: Als er sprake is van een dienstverband dan moet de ondernemer alsnog loonheffingen en premies afdragen met terugwerkende kracht. Dit kan oplopen tot 40% over het brutoloon van de zzp’er.
  • Boetes en rente: Naast de premies kan de ondernemer boetes en rente verschuldigd zijn, wat het financiële risico verhoogt. De Belastingdienst kan boete van 25% over de verschuldigde premies en loonheffingen opleggen naast 4% rente.
  • Arbeidsrechten terugwerkend: De zzp’er kan aanspraak maken op rechten als doorbetaling bij ziekte en vakantiegeld, wat extra kosten geeft.
  • Verlies van flexibiliteit en administratieve lasten: Flexibiliteit vervalt en administratie stijgt door de verplichtingen van een dienstverband.
  • Imagoschade: Imagoschade kan vertrouwen schaden en toekomstige samenwerkingen met zzp'ers bemoeilijken.

Belangrijkste risico's voor de zzp'er

  • Verlies van ondernemers- en fiscale voordelen: Bij een dienstverband vervallen voordelen zoals zelfstandigenaftrek en mkb-winstvrijstelling.
  • Terugvordering belastingvoordelen: De Belastingdienst kan fiscale voordelen terugvorderen, wat voor een belastingaanslag zorgt.
  • Onzekerheid toekomstige inkomenspositie: De ondernemer kan minder geneigd zijn de zzp'er in te zetten, wat inkomenszekerheid vermindert.
  • Risico op ondernemersstatus: De zelfstandigenstatus van de zzp'er kan ter discussie komen, met nadelige gevolgen voor toekomstige opdrachten.

Wil je een zzp’er inhuren voor een opdracht, maar heb je twijfels of het gaat om loondienst en wil je liever geen risico lopen? Overweeg dan om een uitzendkracht of payrollkracht in te zetten. Daarmee voorkom je deze risico's. Wil je meer weten over de regelgeving omtrent de inzet van zzp’ers en de alternatieven? Neem dan gerust contact met ons op.

Bron: Rijksoverheid

Over de auteur

Marja Dijkstra

B2B-marketeer

Marja Dijkstra werkt sinds 2007 als B2B-marketeer bij Abiant. Zij schrijft onder andere artikelen voor abiant.nl en voor onze bedrijfsmagazines De Abianter en De Abianter Agro.

Lees onze nieuwsartikelen

Preventiemaatregelen om stalbranden te voorkomen

Agro

Preventiemaatregelen om stalbranden te voorkomen

De afgelopen maanden hebben enkele leden helaas te maken gehad met de vernietigende impact van een stalbrand. In dit artikel geven we daarom een aantal praktische tips om de kans op een stalbrand te verkleinen en vertellen we wat je kunt doen wanneer je toch te maken krijgt met brand.
Lees meer
Agrarische opleidingen en trainingen

Agro

Agrarische opleidingen en trainingen

Abiant biedt nieuwe agrarische opleidingen en trainingen aan om carrières in de veehouderij en akkerbouw toegankelijker te maken. Zo kunnen deelnemers door een uniek, verkort traject in slechts twaalf weken de basisvaardigheden leren terwijl ze praktijkervaring opdoen. Dit flexibele programma is ideaal voor zij-instromers, jongeren zonder diploma en mensen die hun kennis in de sector willen uitbreiden.
Lees meer
Project voor duurzame inzetbaarheid rundveepedicures

Agro

Project voor duurzame inzetbaarheid rundveepedicures

Voor onze rundveepedicures, die dagelijks fysiek zwaar werk verrichten, zijn we een project gestart om te onderzoeken wat zij nodig hebben om fit, vitaal en duurzaam inzetbaar te blijven.
Lees meer
Strengere zzp controles in 2025

Agro

Strengere zzp controles in 2025

Vanaf 1 januari 2025 controleert de Belastingdienst of zzp’ers echt zelfstandig zijn of dat er sprake is van een vermeend dienstverband. Deze nieuwe handhaving zorgt voor risico’s voor zowel boeren als zzp'ers. In dit artikel zijn de regels en risico’s voor de ondernemer en zzp’er beschreven.
Lees meer
Veel voorkomende oorzaken bedrijfsongevallen

Onderzoek

Veel voorkomende oorzaken bedrijfsongevallen

Bij Abiant en al haar bedrijfsonderdelen tezamen hebben er vanaf het begin van dit jaar tot op heden 37 arbeidsongevallen plaatsgevonden.
Lees meer
Samenwerking met Bakery Sweets Center

Algemeen

Samenwerking met Bakery Sweets Center

Abiant is dit jaar sponsor geworden van het Bakery Sweets Center, een groeiend netwerk dat de samenwerking tussen het onderwijs, de overheid en het bedrijfsleven stimuleert.
Lees meer