Het grootste uitzendbureau in Groningen, Friesland en Drenthe

  • Agro
  • Voorkom dodelijke bedrijfsongevallen door bewustzijn, training en proactieve maatregelen

Voorkom dodelijke bedrijfsongevallen door bewustzijn, training en proactieve maatregelen

  • 9 augustus 2023
  • Agro
  • Brigitte Gijzen

Werken in de landbouw en veeteelt brengt verschillende risico’s met zich mee. Bijvoorbeeld door het werken met machines en/of gevaarlijke stoffen en door interactie met dieren. Het is daarom van cruciaal belang dat zowel werkgevers als werknemers zich bewust zijn van deze risico’s en proactief maatregelen nemen om ongevallen te voorkomen. Vanuit Abiant doen we er alles aan om onze medewerkers bewust te maken van de risico's op de werkvloer en ze uit te rusten met de benodigde persoonlijke beschermingsmiddelen. Ondanks preventief werken kan er natuurlijk altijd een ongeval gebeuren. Een overzicht van de cijfers bij Abiant en Stigas.

Voorkom dodelijke bedrijfsongevallen door bewustzijn, training en proactieve maatregelen

De afgelopen tien jaar waren er landelijk 133 dodelijke ongevallen in de agrarische en groene sectoren. De meeste ongevallen gebeuren met (rijdende) machines, vallende voorwerpen, dieren en mestgassen. Dodelijke ongevallen zijn slechts het topje van de ijsberg. Veel vaker is er sprake van minder ernstige ongevallen of situaties waarbij het net goed afliep.

In 2022 heeft Stigas vijf dodelijke bedrijfsongevallen geregistreerd in de agrarische en groene sectoren. Dit is het laagste aantal sinds het begin van de registratie in 1979. Maar uiteraard zijn dit er nog steeds vijf teveel. Het is zeker geen reden voor de sector om tevreden achterover te leunen. Want in 2021 werden nog tien dodelijke ongevallen geregistreerd. De dalende cijfers geven wel aan dat de extra aandacht voor veiligheid de afgelopen jaren zijn vruchten afwerpt en dat de ambitie om te streven naar nul dodelijke ongevallen haalbaar moet zijn.

De cijfers van Abiant

Bij Abiant zijn er gelukkig geen dodelijke ongevallen geweest. Wel zijn er ondanks preventief werken een aantal bedrijfsongevallen geweest. In 2022 acht en in de eerste helft van 2023 twee bedrijfsongevallen in de agrarische sector. De oorzaken op een rijtje:

  • 3 ongevallen tijdens het gebruik van trekkers en aanhangers
  • 4 ongevallen door toedoen van vee, o.a. beknelling
  • 1 ongeval door uitglijden op voerpad
  • 1 ongeval door omvallen tractorband
  • 1 ongeval door val van klauwbekapbox


Ongevallen op eigen bedrijf

Heb jij wel eens een bedrijfsongeval meegemaakt? Of ging het bijna mis? En wil je dit in het vervolg voorkomen? Start dan met het registreren van ongevallen. Dit kan onder andere via stigas.nl. Goed om te weten: bedrijven zijn volgens de Arbowet verplicht een lijst bij te houden van de gemelde arbeidsongevallen en van arbeidsongevallen die hebben geleid tot verzuim vanaf drie dagen als onderdeel van de RI&E (Arbowet Artikel 9). Vindt er een arbeidsongeval plaats met iemand die onder jouw gezag werkt (hieronder vallen o.a. ook uitzendkrachten en zzp’ers)? Meld het dan bij de Nederlandse Arbeidsinspectie. Dit moet direct in geval van een ongeval met dodelijke afloop, ziekenhuisopname of blijvend letsel. Bel 0800 51 51 of ga naar portaal.nlarbeidsinspectie.nl/ongeval.

Over de auteur

Brigitte Gijzen

Hr-adviseur en kwaliteitscoördinator

Brigitte Gijzen werkt sinds 2002 als hr-adviseur en kwaliteitscoördinator bij Abiant. Zij schrijft onder andere artikelen over veiligheid voor abiant.nl en voor onze bedrijfsmagazines De Abianter en De Abianter Agro.

Lees onze nieuwsartikelen

Scholenproject Abiant Agro: Gastlessen geven is nog maar het begin

Agro

Scholenproject Abiant Agro: Gastlessen geven is nog maar het begin

Daphne Verbeij, commercieel medewerker agrarisch in Spijk en Bedum, en Eliza Noordam, commercieel medewerker binnendienst in Bedum, beide werkzaam voor Abiant, zijn begonnen met het geven van gastlessen op mbo-scholen in Emmen, Meppel, en Groningen. Beide hebben affiniteit met de agrarische sector en het onderwijs. Tijdens deze lessen geven Daphne en Eliza de studenten informatie over communicatie, soorten dienstverbanden, solliciteren en ondernemersvaardigheden. Martina Kremer, betrokken bij dit project als manager Leren en Werken, benadrukt dat dit pas het begin is van een ambitieus project. Er liggen veel plannen en ideeën en de doelen zijn duidelijk.
Lees meer
Medewerkers Rundveepedicurecentrum volgen cursus om mobiliteitsscoorder te worden

Agro

Medewerkers Rundveepedicurecentrum volgen cursus om mobiliteitsscoorder te worden

Medewerkers van het Rundveepedicurecentrum hebben op 14 november 2023 als eerste groep klauwverzorgers een cursus gevolgd van het register van mobiliteitsscoorders (RoMS). Het RoMS is een internationale instantie die het gebruik van gestandaardiseerde, onafhankelijke mobiliteitsscores aanmoedigt om de klauwgezondheid van koeien te waarborgen. Na het succesvol afronden van de cursus worden de klauwverzorgers opgenomen in het RoMS-register van erkende scoorders.
Lees meer
Abiant en het Rundveepedicurecentrum organiseren collegadag rundveepedicures

Agro

Abiant en het Rundveepedicurecentrum organiseren collegadag rundveepedicures

Op 22 maart 2024 wordt de jaarlijkse collegadag van de Vereniging voor Rundvee Pedicure (VVRP) georganiseerd door Abiant en het Rundveepedicurecentrum (RPC). Een aantal van onze collega’s zijn daarom achter de schermen al druk bezig met de voorbereidingen om een inspirerende dag te organiseren voor onze eigen en collega- klauwbekappers. De dag is naast een inspiratiemoment om the best practices van elkaar te leren gelijk een mooi moment om gelijkgestemden te ontmoeten.
Lees meer
Samenwerken aan ontwikkeling selectierobot

Agro

Samenwerken aan ontwikkeling selectierobot

Doorgrond.nl en Coöperatie Abiant werken samen aan de ontwikkeling van een selectierobot voor aardappelen. Het doel van deze Groningse samenwerking is om de pootgoedteelt naar een nog hoger niveau te tillen en zo nog hogere klasses pootgoed te kunnen afleveren. De te ontwikkelen robot gaat de zieke aardappelen herkennen op basis van kunstmatige intelligentie en camera’s.
Lees meer
Uitkomsten MTO Abiant 2020: van goed naar beter

Onderzoek

Uitkomsten MTO Abiant 2020: van goed naar beter

In oktober 2020 hebben we een medewerkerstevredenheidsonderzoek (MTO) gehouden onder onze actieve uitzendmedewerkers. De vragen van de online-enquête waren verdeeld over de onderwerpen: werkzaamheden, omgang met vestigingsmedewerkers, werkwijze Abiant, loopbaanontwikkeling en arbeidsvoorwaarden.
Lees meer
Doorzaam keurmerk Leerwerk-intermediair voor Abiant

Duurzaam uitzenden

Doorzaam keurmerk Leerwerk-intermediair voor Abiant

Sinds kort is Abiant opgenomen in het Register voor Leerwerkintermediair en mogen we ons erkend en gecertificeerd Leerwerkintermediair noemen. Dit is een keurmerk dat wordt uitgegeven door DOORZAAM. Het keurmerk waarborgt de kwaliteit van de beroepsbegeleidende leerwegtrajecten (bbl-trajecten), zoals het opstellen en opvolgen van een mentorovereenkomst voor bbl-leerlingen.
Lees meer