Het grootste uitzendbureau in Groningen, Friesland en Drenthe

  • Arbeidsmarkt
  • Arbeidsmarkt: nieuws in het kort (voorjaar 2024)

Arbeidsmarkt: nieuws in het kort (voorjaar 2024)

  • 26 maart 2024
  • Arbeidsmarkt
  • Marja Dijkstra

De arbeidsmarkt in Nederland blijft in het vierde kwartaal van 2023 gespannen, met een gelijk aantal werklozen en vacatures ten opzichte van het derde kwartaal. Volgens gegevens van het CBS groeide het aantal banen in verschillende sectoren, vooral in handel, vervoer en horeca. Opmerkelijk is ook de toename van 15- en 16-jarigen met betaald werk, vooral onder scholieren met bijbanen. Daarentegen presteren Nederlandse vacatureteksten ondermaats, met een gemiddeld rapportcijfer van 4,2. Ook zijn er verschuivingen in de arbeidsparticipatie, met een afname van het aantal voltijdbanen en een stijging van deeltijdwerk, vooral bij mannen. Ondanks deze trends blijft Nederland bovengemiddeld actief op de arbeidsmarkt binnen de EU.

Arbeidsmarkt: nieuws in het kort (voorjaar 2024)

Spanning op de arbeidsmarkt in het vierde kwartaal even hoog

Door een daling van hetzelfde aantal werklozen als het aantal vacatures bleef de arbeidsmarkt in het vierde kwartaal van 2023 net zo gespannen als in het derde kwartaal. Dit blijkt uit cijfers van het CBS. Tegenover elke 100 werklozen stonden in het vierde kwartaal 114 vacatures. In het vierde kwartaal kwamen er 45.000 banen bij. Vooral in de handel, vervoer en horeca kwamen er meer banen bij. Daarmee komt het totaal aantal banen op 11,6 miljoen. Over heel 2023 zijn er gemiddeld 173 duizend banen bij gekomen. Ook het aandeel werkenden binnen de bevolking van 15 tot 75 jaar is verder toegenomen tot 73,2 procent. In het vierde kwartaal van 2023 bestond de werkzame beroepsbevolking uit 9,8 miljoen mensen van 15 tot 75 jaar.

Toename aantal 15- en 16-jarigen met betaald werk

15- en 16-jarigen gingen in de afgelopen jaren vaker aan het werk. Dat meldt het CBS op basis van de Enquête beroepsbevolking (EBB). In deze leeftijdsgroep kwamen er de afgelopen twee jaar de meeste werkenden bij. Bijna 63 procent van de 15- en 16-jarigen werkte in 2023, in 2021 was dit nog 56 procent. Het gaat hier vooral om scholieren met een bijbaan. Zij werkten gemiddeld 9 uur per week. In 2023 werkte bijna een derde van de 15- en 16-jarigen als vakkenvuller. Ook werkten ze relatief vaak als keukenhulp, als medewerker bediening in de horeca, als verkoopmedewerker in de detailhandel of achter de kassa. Van de jongeren van 15 tot 27 jaar had 78 procent in 2023 betaald werk.

Kwaliteit Nederlandse vacatureteksten slecht

Met een rapportcijfer van een 4,2 voor de gemiddelde vacaturetekst presteren de Nederlandstalige vacatureteksten ondermaats. Dit is de conclusie na een analyse van 960 vacatures uit 7 diverse sectoren. Tijdens het onderzoek werden de vacatureteksten beoordeeld op 26 onderdelen waaronder wel of geen salarisvermelding, het aantal clichés en het taalniveau. In 98% van alle teksten is het taalniveau boven B1-niveau. Dit taalniveau wordt aangeraden omdat het bijdraagt aan inclusieve werving, het aantal sollicitaties verhoogt en bijdraagt aan het maken van een goede match. Naast te lange zinnen, passief taalgebruik en onnodig veel moeilijke woorden worden er ook veel clichés gebruikt. De meest gebruikte clichés zijn ‘flexibel’, ‘uitdaging’ en ‘op zoek’. Ook blijft het omschrijven van de werksfeer vaak bij nietszeggende kreten als: ‘er heerst een informele werksfeer’ of ‘je komt te werken bij een leuk team’.

Iets meer dan de helft van alle werkenden werkt voltijd

In 2023 werkte 52 procent van alle werkenden voltijd; dat wil zeggen 35 uur of meer per week. In 2023 werkte 71 procent van de mannen voltijd en werkte 31 procent van de vrouwen voltijd. Daarmee neemt het aantal mensen met een voltijdbaan volgens cijfers van het CBS verder af. Steeds meer mannen hebben vaker deeltijdwerk van 20 tot 35 uur per week. In 2023 had 17 procent van de mannen een grote deeltijdbaan (20 tot 35 uur), in 2013 was dit nog 13 procent. Ook het aantal vrouwen met een grote deeltijdbaan was in 2023 hoger dan tien jaar eerder; 48 procent tegen 45 procent. De kleine deeltijdbaan (minder dan 20 uur per week) nam in 2023 zowel bij mannen als vrouwen af. In andere EU-lidstaten wordt er meer voltijd gewerkt dan in Nederland. Maar ondanks dat, wordt er in Nederland per inwoner (van 15 tot 65 jaar) toch meer gewerkt dan gemiddeld in de EU. In Nederland wordt er per inwoner 26,3 uur per week gewerkt, terwijl het EU-gemiddelde op 25,6 uur ligt. Dat komt door de netto arbeidsparticipatie. Nederland heeft namelijk het hoogste percentage werkenden.

Bron: CBS

Over de auteur

Marja Dijkstra

B2B-marketeer

Marja Dijkstra werkt sinds 2007 als B2B-marketeer bij Abiant. Zij schrijft onder andere artikelen voor abiant.nl en voor onze bedrijfsmagazines De Abianter en De Abianter Agro.