Lichte banendaling na jaren van groei
Voor het eerst in ruim vier jaar is het aantal banen gedaald. In het eerste kwartaal van 2025 waren er 14.000 banen minder dan een kwartaal eerder. De daling is terug te zien in meerdere bedrijfstakken. Het aantal werknemersbanen daalde met 11.000, dat van zelfstandigen met 3.000. Ondanks deze afname zijn er nog altijd 11,7 miljoen banen in Nederland. De meeste banen zijn te vinden in de handel, zorg en zakelijke dienstverlening. In de bouw, horeca en industrie bleef het aantal banen stabiel of nam het licht toe. Dit blijkt uit de
nieuwste cijfers van het CBS.
Pensioenleeftijd voor het eerst boven de 66 jaar
In 2024 gingen bijna 93.000 werknemers met pensioen. De gemiddelde pensioenleeftijd was 66 jaar en 1 maand – ruim 2 maanden hoger dan in 2023 en voor het eerst boven de 66. Door de verhoging van de AOW-leeftijd ging 40% pas met 67 jaar met pensioen. In 2004 was dat nog minder dan 5%. Sindsdien is de pensioenleeftijd in alle sectoren gestegen. Werknemers in het openbaar bestuur stopten het vroegst (gemiddeld 65,3 jaar), terwijl de hoogste pensioenleeftijd te zien was in de overige dienstverlening (68,1 jaar). Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.
Loonverschil tussen mannen en vrouwen neemt af
Vrouwen verdienden in 2024 gemiddeld 10,5% minder per uur dan mannen. In 2010 was dit verschil nog 19%. Mannen verdienden gemiddeld € 30,32 per uur, vrouwen € 27,15. Het verschil in jaarloon is groter (32%), vooral omdat vrouwen vaker in deeltijd werken. Slechts 23% van de vrouwen heeft een voltijdbaan, tegenover 63% van de mannen. Dat meldt het CBS in De arbeidsmarkt in cijfers 2024. Het loonverschil is deels te verklaren door verschillen in bijvoorbeeld leeftijd, opleiding en soort werk, maar daar is in deze cijfers niet voor gecorrigeerd.
Krapte blijft grootste uitdaging
De krapte op de arbeidsmarkt is de grootste uitdaging voor werkgevers en uitzendbureaus. Er zijn simpelweg te weinig mensen voor het werk dat gedaan moet worden. Werkenden weten dat: ze stellen hogere eisen, zijn sneller geneigd te vertrekken en tonen vaker minder
betrokkenheid. Dat maakt niet alleen het werven van personeel lastig, maar ook het behouden en motiveren ervan. Er wordt al gesproken van een ‘WerkersRevolutie’.
Flexbureau 4.0: klaar voor de toekomst
De vergrijzing versnelt en de krapte op de arbeidsmarkt neemt verder toe. Uitzendbureaus die succesvol willen blijven, moeten zich richten op de wensen en behoeften van kandidaten. Tegelijk kunnen ze hun opdrachtgevers ondersteunen met opleiding, omscholing, verzuimmanagement en strategische personeelsplanning. Flexbureaus die deze rol oppakken – Flexbureau 4.0 – zijn het best voorbereid op de uitdagingen én kansen van de moderne arbeidsmarkt.