Het grootste uitzendbureau in Groningen, Friesland en Drenthe

  • Agro
  • Klauwverzorging Duitsland

Klauwverzorging Duitsland

  • 24 mei 2022
  • Agro
  • Sanne Heitkamp

Al sinds Abianter heugenis zijn de klauwverzorgers van het Rundveepedicurecentrum niet alleen in Noord-Nederland, maar ook in Noord-Duitsland werkzaam bij klanten en leden. In Duitsland gebeurde dit onder de in 2008 opgerichte Duitse tak van Abiant Agro: Abiant Agrar. Dit liep een aantal jaar goed, maar in 2020 is de beslissing genomen de planning en aanwas van nieuwe klauwverzorgers volledig vanuit Nederland te regelen. De volgende logistiek logische stap volgde afgelopen 1 april jl.: ook de facturatie volledig vanuit Nederland bewerkstelligen. Met deze laatste stap is er een sterk gewortelde bedrijfsvoering tot stand gekomen, met een groot werkgebied en bakken aan ervaring. Maar waar bestaat die bedrijfsvoering nou eigenlijk uit?

Klauwverzorging Duitsland

De dienstverlening van het Rundveepedicurecentrum

Gezonde klauwen zijn de basis voor een gezonde veestapel. Vanuit dit principe opereert het RPC in Noord-Nederland en Noord-Duitsland, waar ze bekend staan als specialist in het vak. Onze klauwverzorgers zijn stuk voor stuk gediplomeerd en gecertificeerd, en worden regelmatig bijgeschoold. Tel daar de jarenlange ervaring bij op en je hebt de zekerheid dat onze mannen altijd de juiste behandelmethoden beheersen en inzetten.

Deze behandelmethoden zijn grofweg onder te verdelen in drie soorten: strategische behandeling, koppelbehandeling en spoedbehandeling. Hierbij worden met strategische behandelingen periodieke behandelingen met preventieve insteek bedoelt, waarbij niet de hele veestapel in één keer wordt bekapt, maar er op basis van selectiecriteria kleinere groepen per keer aan de beurt komen. Bij een koppelbehandeling daarentegen, wordt de hele veestapel in één dag behandelt, waarbij afhankelijk van de grootte van die veestapel ook meerdere klauwverzorgers tegelijk aan het werk zijn. Tot slot verzorgen onze mannen ook spoedbehandelingen; de behandelingen met een curatieve insteek. Al met al een flinke puzzel aan planningen, maar wel een puzzel die keer op keer goed wordt gelegd. Zo is de planning en capaciteit zo goed op orde, dat er voor een spoedbehandeling ook echt spoed kan worden gemaakt; wanneer een boer voor 10:00 belt, wordt zijn koe nog dezelfde dag bekapt.

Wie denkt dat de service van het RPC bij afronding van de behandeling stopt, heeft het mis. Naast de fysieke werkzaamheden bestaat de klauwverzorging namelijk ook uit digitale registratie. Via het platform Digiklauw worden de bevindingen per koe geregistreerd. Hierdoor heeft de boer te allen tijde inzicht in de situatie op zijn bedrijf, waardoor hij voor optimaal klauwmanagement kan zorgen. Met een overzichtelijke registratie van de gezondheid van de veestapel kan hij immers onderbouwde beslissingen nemen over bijvoorbeeld stalinrichting, voeding of fokkerij.

De klauwverzorgers aan het werk

Vanuit de vestiging in Bedum worden de veertien klauwverzorgers, zowel fulltimers als parttimers, op pad gestuurd naar de klanten en leden. Het RPC zorgt ervoor dat zij altijd met modern en hygiënisch onderhouden behandelboxen en gereedschappen de werkdag kunnen starten, zodat de klant niet wordt verplicht tot de aanschaf van materialen en het vee zo weinig mogelijk ongemak ervaart.

Veel van onze klauwverzorgers zijn opgegroeid op een (melk)veebedrijf, of hebben er gewerkt. Hoe dan ook zijn het allemaal echte koeienliefhebbers, en fysiek sterke mannen. Dit is ook nodig, want hoewel de boer zelf altijd aanwezig is om een helpende hand te bieden, is klauwbekappen een fysiek zware activiteit. De box waar de koeien in moeten, moet samen met een aantal hekken de stal in gebracht worden, de koeien moeten de box in worden gedreven en daarna volgen de repeterende handelingen van het snijden en flexen van de klauwen.

Cijfers en toekomstplannen

Al die klauwverzorgers die iedere op pad gaan, hoeveel koeien bekappen die nou eigenlijk in totaal? Nou, heel wat. In 2021 heeft het RPC in totaal 16.500 uur aan klauwverzorging gedaan, waarvan 4.500 uur in Duitsland. Een klauwverzorger verzorgt ongeveer acht koeien per uur, wat over een hele werkdag neerkomt op ongeveer zeventig koeien. Over het hele jaar 2021 zijn er dus zo'n 135.000 koeien bekapt door onze klauwverzorgers!

Dit zijn natuurlijk al mooie cijfers, maar de bedoeling is om dit nog verder op te schroeven. Zo is het plan om in de nabije toekomst nog een aantal klauwverzorgers aan het team toe te voegen, en zien we mooie kansen om verschillende mogelijkheden voor scholing en aansturing breder in te zetten. Nog genoeg opties dus om in Nederland én Duitsland het RPC nóg beter op de kaart te zetten!

Over de auteur

Sanne Heitkamp

Contentmarketeer

Sanne Heitkamp werkt sinds 2022 als contentmarketeer bij Abiant. Zij schrijft onder andere artikelen voor abiant.nl en voor onze bedrijfsmagazines De Abianter en De Abianter Agro.

Lees onze nieuwsartikelen

Scholenproject Abiant Agro: Gastlessen geven is nog maar het begin

Agro

Scholenproject Abiant Agro: Gastlessen geven is nog maar het begin

Daphne Verbeij, commercieel medewerker agrarisch in Spijk en Bedum, en Eliza Noordam, commercieel medewerker binnendienst in Bedum, beide werkzaam voor Abiant, zijn begonnen met het geven van gastlessen op mbo-scholen in Emmen, Meppel, en Groningen. Beide hebben affiniteit met de agrarische sector en het onderwijs. Tijdens deze lessen geven Daphne en Eliza de studenten informatie over communicatie, soorten dienstverbanden, solliciteren en ondernemersvaardigheden. Martina Kremer, betrokken bij dit project als manager Leren en Werken, benadrukt dat dit pas het begin is van een ambitieus project. Er liggen veel plannen en ideeën en de doelen zijn duidelijk.
Lees meer
Medewerkers Rundveepedicurecentrum volgen cursus om mobiliteitsscoorder te worden

Agro

Medewerkers Rundveepedicurecentrum volgen cursus om mobiliteitsscoorder te worden

Medewerkers van het Rundveepedicurecentrum hebben op 14 november 2023 als eerste groep klauwverzorgers een cursus gevolgd van het register van mobiliteitsscoorders (RoMS). Het RoMS is een internationale instantie die het gebruik van gestandaardiseerde, onafhankelijke mobiliteitsscores aanmoedigt om de klauwgezondheid van koeien te waarborgen. Na het succesvol afronden van de cursus worden de klauwverzorgers opgenomen in het RoMS-register van erkende scoorders.
Lees meer
Abiant en het Rundveepedicurecentrum organiseren collegadag rundveepedicures

Agro

Abiant en het Rundveepedicurecentrum organiseren collegadag rundveepedicures

Op 22 maart 2024 wordt de jaarlijkse collegadag van de Vereniging voor Rundvee Pedicure (VVRP) georganiseerd door Abiant en het Rundveepedicurecentrum (RPC). Een aantal van onze collega’s zijn daarom achter de schermen al druk bezig met de voorbereidingen om een inspirerende dag te organiseren voor onze eigen en collega- klauwbekappers. De dag is naast een inspiratiemoment om the best practices van elkaar te leren gelijk een mooi moment om gelijkgestemden te ontmoeten.
Lees meer
Samenwerken aan ontwikkeling selectierobot

Agro

Samenwerken aan ontwikkeling selectierobot

Doorgrond.nl en Coöperatie Abiant werken samen aan de ontwikkeling van een selectierobot voor aardappelen. Het doel van deze Groningse samenwerking is om de pootgoedteelt naar een nog hoger niveau te tillen en zo nog hogere klasses pootgoed te kunnen afleveren. De te ontwikkelen robot gaat de zieke aardappelen herkennen op basis van kunstmatige intelligentie en camera’s.
Lees meer
Uitkomsten MTO Abiant 2020: van goed naar beter

Onderzoek

Uitkomsten MTO Abiant 2020: van goed naar beter

In oktober 2020 hebben we een medewerkerstevredenheidsonderzoek (MTO) gehouden onder onze actieve uitzendmedewerkers. De vragen van de online-enquête waren verdeeld over de onderwerpen: werkzaamheden, omgang met vestigingsmedewerkers, werkwijze Abiant, loopbaanontwikkeling en arbeidsvoorwaarden.
Lees meer
Doorzaam keurmerk Leerwerk-intermediair voor Abiant

Duurzaam uitzenden

Doorzaam keurmerk Leerwerk-intermediair voor Abiant

Sinds kort is Abiant opgenomen in het Register voor Leerwerkintermediair en mogen we ons erkend en gecertificeerd Leerwerkintermediair noemen. Dit is een keurmerk dat wordt uitgegeven door DOORZAAM. Het keurmerk waarborgt de kwaliteit van de beroepsbegeleidende leerwegtrajecten (bbl-trajecten), zoals het opstellen en opvolgen van een mentorovereenkomst voor bbl-leerlingen.
Lees meer