Het grootste uitzendbureau in Groningen, Friesland en Drenthe

  • Duurzaam uitzenden
  • Abiant zet in op duurzame inzetbaarheid: exoskeletten voor bedrijfsverzorgers

Abiant zet in op duurzame inzetbaarheid: exoskeletten voor bedrijfsverzorgers

  • 2 januari 2023
  • Duurzaam uitzenden
  • Rob van Willigen

Coöperatie Abiant heeft de eerste 12 bedrijfsverzorgers uitgerust met exoskeletten. De exoskeletten zijn bedoeld voor dagelijks gebruik in het boerenbedrijf in Groningen en Drenthe. Het grote voordeel van een exoskelet is dat fysiek zwaar werk lichter wordt. Gebruik van exoskeletten bevordert dus duurzame inzetbaarheid van bedrijfsverzorgers en daar is het de coöperatie precies om te doen.

Abiant zet in op duurzame inzetbaarheid: exoskeletten voor bedrijfsverzorgers

Het exoskelet is van nut bij alle handelingen waarbij je je armen recht voor je of boven schouderhoogte gebruikt. Het exoskelet zorgt ervoor dat piekbelasting wordt voorkomen. Daarmee werkt het exoskelet preventief, want juist die pieken zorgen voor blessures. Tijdens een testperiode bleek dat de exoskeletten bijvoorbeeld van nut zijn bij melken, gebruik van de hoge drukspuit en laden van strobalen.

Voor veel bedrijfsverzorgers is het werken op de boerderij hun passie en dus is het zaak zuinig te zijn op hun lichaam. Daar levert het exoskelet een wezenlijke bijdrage aan. Het gebruik van een exoskelet zorgt er niet voor dat bedrijfsverzorgers efficiënter kunnen werken, maar zorgt er wel voor dat zij het beroep waar zij van houden langer kunnen blijven
uitoefenen.

Na een zorgvuldig oriëntatieproces koos Abiant voor de Paexo Shoulder van Ottobock. Gebruik van exoskeletten is al gebruikelijk in onder andere de luchtvaartindustrie, de logistiek en de bouw. Abiant omarmt deze oplossing nu ook voor haar medewerkers in de agrarische sector. Bovendien krijgen leden van de coöperatie de mogelijkheid om een
exoskelet aan te schaffen met 10% korting.

Zo’n 50 jaar geleden is coöperatie Abiant opgericht door boeren voor boeren. De intentie destijds was om elkaar te helpen op het moment dat dat het meest nodig is. Zo kwamen er op meerdere plekken in Nederland de eerste bedrijfsverzorgers. Zij werden door coöperaties ingehuurd om boerderijen draaiende te houden als de boer of boerin dat zelf niet meer kan, bijvoorbeeld in geval van langdurige ziekte. Inmiddels is Abiant ook een groot uitzendbureau in Noord-Nederland, maar de wortels liggen bij de coöperatie.

Over de auteur

Rob van Willigen

Manager marketing en communicatie

Rob van Willigen heeft van juni 2022 tot en met juli 2023 als manager marketing en communicatie gewerkt bij Abiant. Hij schreef onder andere artikelen voor abiant.nl en voor onze bedrijfsmagazines De Abianter en De Abianter Agro.

Lees onze nieuwsartikelen

Scholenproject Abiant Agro: Gastlessen geven is nog maar het begin

Agro

Scholenproject Abiant Agro: Gastlessen geven is nog maar het begin

Daphne Verbeij, commercieel medewerker agrarisch in Spijk en Bedum, en Eliza Noordam, commercieel medewerker binnendienst in Bedum, beide werkzaam voor Abiant, zijn begonnen met het geven van gastlessen op mbo-scholen in Emmen, Meppel, en Groningen. Beide hebben affiniteit met de agrarische sector en het onderwijs. Tijdens deze lessen geven Daphne en Eliza de studenten informatie over communicatie, soorten dienstverbanden, solliciteren en ondernemersvaardigheden. Martina Kremer, betrokken bij dit project als manager Leren en Werken, benadrukt dat dit pas het begin is van een ambitieus project. Er liggen veel plannen en ideeën en de doelen zijn duidelijk.
Lees meer
Medewerkers Rundveepedicurecentrum volgen cursus om mobiliteitsscoorder te worden

Agro

Medewerkers Rundveepedicurecentrum volgen cursus om mobiliteitsscoorder te worden

Medewerkers van het Rundveepedicurecentrum hebben op 14 november 2023 als eerste groep klauwverzorgers een cursus gevolgd van het register van mobiliteitsscoorders (RoMS). Het RoMS is een internationale instantie die het gebruik van gestandaardiseerde, onafhankelijke mobiliteitsscores aanmoedigt om de klauwgezondheid van koeien te waarborgen. Na het succesvol afronden van de cursus worden de klauwverzorgers opgenomen in het RoMS-register van erkende scoorders.
Lees meer
Abiant en het Rundveepedicurecentrum organiseren collegadag rundveepedicures

Agro

Abiant en het Rundveepedicurecentrum organiseren collegadag rundveepedicures

Op 22 maart 2024 wordt de jaarlijkse collegadag van de Vereniging voor Rundvee Pedicure (VVRP) georganiseerd door Abiant en het Rundveepedicurecentrum (RPC). Een aantal van onze collega’s zijn daarom achter de schermen al druk bezig met de voorbereidingen om een inspirerende dag te organiseren voor onze eigen en collega- klauwbekappers. De dag is naast een inspiratiemoment om the best practices van elkaar te leren gelijk een mooi moment om gelijkgestemden te ontmoeten.
Lees meer
Samenwerken aan ontwikkeling selectierobot

Agro

Samenwerken aan ontwikkeling selectierobot

Doorgrond.nl en Coöperatie Abiant werken samen aan de ontwikkeling van een selectierobot voor aardappelen. Het doel van deze Groningse samenwerking is om de pootgoedteelt naar een nog hoger niveau te tillen en zo nog hogere klasses pootgoed te kunnen afleveren. De te ontwikkelen robot gaat de zieke aardappelen herkennen op basis van kunstmatige intelligentie en camera’s.
Lees meer
Uitkomsten MTO Abiant 2020: van goed naar beter

Onderzoek

Uitkomsten MTO Abiant 2020: van goed naar beter

In oktober 2020 hebben we een medewerkerstevredenheidsonderzoek (MTO) gehouden onder onze actieve uitzendmedewerkers. De vragen van de online-enquête waren verdeeld over de onderwerpen: werkzaamheden, omgang met vestigingsmedewerkers, werkwijze Abiant, loopbaanontwikkeling en arbeidsvoorwaarden.
Lees meer
Doorzaam keurmerk Leerwerk-intermediair voor Abiant

Duurzaam uitzenden

Doorzaam keurmerk Leerwerk-intermediair voor Abiant

Sinds kort is Abiant opgenomen in het Register voor Leerwerkintermediair en mogen we ons erkend en gecertificeerd Leerwerkintermediair noemen. Dit is een keurmerk dat wordt uitgegeven door DOORZAAM. Het keurmerk waarborgt de kwaliteit van de beroepsbegeleidende leerwegtrajecten (bbl-trajecten), zoals het opstellen en opvolgen van een mentorovereenkomst voor bbl-leerlingen.
Lees meer