Het grootste uitzendbureau in Groningen, Friesland en Drenthe

  • Evenementen
  • Abiant en AB Vakwerk nemen leden gezamenlijk mee in de landbouwtoekomst

Abiant en AB Vakwerk nemen leden gezamenlijk mee in de landbouwtoekomst

  • 10 oktober 2023
  • Evenementen
  • Marja Dijkstra

Abiant en AB Vakwerk organiseren op 15, 22 en 29 februari 2024 gezamenlijk drie seminars voor hun coöperatieleden. Deze seminars richten zich op robotisering en circulaire landbouw. De robotisering van de Nederlandse landbouw is het afgelopen jaar in een stroomversnelling gekomen. Dit levert vele nieuwe mogelijkheden en verbeteringen op. Daarom slaan beide agrarische coöperaties de handen ineen om gezamenlijk een seminar over de landbouwtoekomst te organiseren.

Abiant en AB Vakwerk nemen leden gezamenlijk mee in de landbouwtoekomst

Inspiratie voor de toekomst

Tijdens het seminar geven sprekers Corné Rispens (oprichter en eigenaar van Ducksize) en Ron Houweling (manager technisch beleid en innovatie van Fedecom) inzicht in het aanbod en de laatste nationale en internationale ontwikkelingen op het gebied van landbouwrobots. Met daarbij extra aandacht voor de verandering in landbouw-werkzaamheden: Wat kunnen de robots oplossen? Maar ook, wat zijn de nieuwe werkzaamheden om voor de robot te zorgen?

In Groningen neemt Tjeerd Jongsma, directeur van het programma Fascinating, de leden aansluitend mee in de visie achter het innovatieprogramma: “De landbouw van de toekomst produceert hoogwaardige, voedingsrijke gewassen, is duurzaam en circulair, verbouwt op een gezonde bodem en draagt bij aan het verdienvermogen van agrariërs.” Om dit allemaal waar te maken, pakt Fascinating innovaties op die op kleinere schaal al in de praktijk werken en tilt deze naar een ongekende schaalgrootte.

In Friesland en Noord-Holland gaat Pieter van der Valk, oprichter Agricycling, aansluitend dieper in op de ambitie van Agricycling: “We willen er collectief voor zorgen, dat we een positie afdwingen waarin we via landbouwgrond reststromen écht gaan recyclen tot een nieuwe grondstof als graan, aardappelen, melk en vlees.” Van der Valk vertelt hoe de boer zelf de hoofdrol kan nemen in de transitie naar een circulaire economie en hoe dat ook economisch voordeel geeft.

De seminars vinden op 15 februari in Friesland, 22 februari in Groningen en 29 februari in Noord-Holland plaats én zijn exclusief en gratis toegankelijk voor de leden van Coöperatie Abiant en AB Vakwerk.

Samen komen we verder

Voor het eerst sinds de oprichting van beide coöperaties wordt er een gezamenlijk seminar gegeven. ‘Onze coöperatieleden staan voor dezelfde uitdagingen. Door samen op te trekken, kunnen we een groot deel van de agrarische ondernemers in Noord-Nederland informeren en inspireren’, aldus Albert Jan Jongsma, algemeen directeur van Abiant. ‘Beide coöperaties zijn ruim 60 jaar geleden opgericht voor de Agrarische Bedrijfsverzorging. In de huidige wereld van werk is veel aan de hand door toedoen van de politiek, door demografische ontwikkelingen en zeker ook door technologie. We hebben veel te doen om boerenbedrijven actief te blijven ondersteunen. Samen hoeven we ‘het wiel’ niet twee keer uit te vinden‘, vult Marco Meijer, algemeen directeur van AB Vakwerk aan.

Over de auteur

Marja Dijkstra

B2B-marketeer

Marja Dijkstra werkt sinds 2007 als B2B-marketeer bij Abiant. Zij schrijft onder andere artikelen voor abiant.nl en voor onze bedrijfsmagazines De Abianter en De Abianter Agro.

Lees onze nieuwsartikelen

Scholenproject Abiant Agro: Gastlessen geven is nog maar het begin

Agro

Scholenproject Abiant Agro: Gastlessen geven is nog maar het begin

Daphne Verbeij, commercieel medewerker agrarisch in Spijk en Bedum, en Eliza Noordam, commercieel medewerker binnendienst in Bedum, beide werkzaam voor Abiant, zijn begonnen met het geven van gastlessen op mbo-scholen in Emmen, Meppel, en Groningen. Beide hebben affiniteit met de agrarische sector en het onderwijs. Tijdens deze lessen geven Daphne en Eliza de studenten informatie over communicatie, soorten dienstverbanden, solliciteren en ondernemersvaardigheden. Martina Kremer, betrokken bij dit project als manager Leren en Werken, benadrukt dat dit pas het begin is van een ambitieus project. Er liggen veel plannen en ideeën en de doelen zijn duidelijk.
Lees meer
Medewerkers Rundveepedicurecentrum volgen cursus om mobiliteitsscoorder te worden

Agro

Medewerkers Rundveepedicurecentrum volgen cursus om mobiliteitsscoorder te worden

Medewerkers van het Rundveepedicurecentrum hebben op 14 november 2023 als eerste groep klauwverzorgers een cursus gevolgd van het register van mobiliteitsscoorders (RoMS). Het RoMS is een internationale instantie die het gebruik van gestandaardiseerde, onafhankelijke mobiliteitsscores aanmoedigt om de klauwgezondheid van koeien te waarborgen. Na het succesvol afronden van de cursus worden de klauwverzorgers opgenomen in het RoMS-register van erkende scoorders.
Lees meer
Abiant en het Rundveepedicurecentrum organiseren collegadag rundveepedicures

Agro

Abiant en het Rundveepedicurecentrum organiseren collegadag rundveepedicures

Op 22 maart 2024 wordt de jaarlijkse collegadag van de Vereniging voor Rundvee Pedicure (VVRP) georganiseerd door Abiant en het Rundveepedicurecentrum (RPC). Een aantal van onze collega’s zijn daarom achter de schermen al druk bezig met de voorbereidingen om een inspirerende dag te organiseren voor onze eigen en collega- klauwbekappers. De dag is naast een inspiratiemoment om the best practices van elkaar te leren gelijk een mooi moment om gelijkgestemden te ontmoeten.
Lees meer
Samenwerken aan ontwikkeling selectierobot

Agro

Samenwerken aan ontwikkeling selectierobot

Doorgrond.nl en Coöperatie Abiant werken samen aan de ontwikkeling van een selectierobot voor aardappelen. Het doel van deze Groningse samenwerking is om de pootgoedteelt naar een nog hoger niveau te tillen en zo nog hogere klasses pootgoed te kunnen afleveren. De te ontwikkelen robot gaat de zieke aardappelen herkennen op basis van kunstmatige intelligentie en camera’s.
Lees meer
Uitkomsten MTO Abiant 2020: van goed naar beter

Onderzoek

Uitkomsten MTO Abiant 2020: van goed naar beter

In oktober 2020 hebben we een medewerkerstevredenheidsonderzoek (MTO) gehouden onder onze actieve uitzendmedewerkers. De vragen van de online-enquête waren verdeeld over de onderwerpen: werkzaamheden, omgang met vestigingsmedewerkers, werkwijze Abiant, loopbaanontwikkeling en arbeidsvoorwaarden.
Lees meer
Doorzaam keurmerk Leerwerk-intermediair voor Abiant

Duurzaam uitzenden

Doorzaam keurmerk Leerwerk-intermediair voor Abiant

Sinds kort is Abiant opgenomen in het Register voor Leerwerkintermediair en mogen we ons erkend en gecertificeerd Leerwerkintermediair noemen. Dit is een keurmerk dat wordt uitgegeven door DOORZAAM. Het keurmerk waarborgt de kwaliteit van de beroepsbegeleidende leerwegtrajecten (bbl-trajecten), zoals het opstellen en opvolgen van een mentorovereenkomst voor bbl-leerlingen.
Lees meer