Het grootste uitzendbureau in Groningen, Friesland en Drenthe

Collega Jan Eiko over zijn werk als bedrijfsverzorger

Ik werk steeds meer om te leven.

Jan Eiko Wilts (32) heeft een relatie met Laura. Haar zoon Ryan is zes jaar.
Vrije tijd: motorrijden, hobbyvijver met koikarpers en naar het theater gaan.
Werkt bij: Abiant Agro. Abiant Agro biedt agrarische bedrijven al meer dan 60 jaar flexibiliteit en continuïteit als het gaat om arbeidsvraagstukken. Dagelijks zijn 43 bedrijfsverzorgers via Abiant aan het werk.

Fotograaf: Jan Buwalda Jan Eiko Wilts - bedrijfsverzorger

Als zestienjarige werkte Jan Eiko Wilts (32) al parttime als allround medewerker veehouderij. Na het afronden van de mbo-opleiding Veehouderij draaide hij vervolgens werkweken van zestig uur. Sinds november 2020 werkt Jan Eiko fulltime als bedrijfsverzorger voor Abiant Agro. Wel wat minder uren dan voorheen, veertig uur is ook voldoende. 

Wat voor werk doe je als bedrijfsverzorger? 

“Als bedrijfsverzorger ben ik flexibel en breed inzetbaar bij bedrijven die een beroep doen op de agrarische bedrijfsverzorging van Abiant Agro. Vaak gaat dit om klussen bij melkvee- en akkerbouwbedrijven. Momenteel melk ik bij een bedrijf omdat de eigenaresse net is bevallen. De vrijgekomen uren vanwege haar zwangerschapsverlof konden ze niet zelf invullen, dus daarom val ik nu in. Daarnaast doe ik uitzendwerk.”

Hoe ziet jouw werkweek er momenteel uit? 

“Mijn werk is heel divers doordat we niet van tevoren weten welk bedrijf hulp nodig heeft. Momenteel werk ik een aantal weken bij boomkwekerij Halesia in Zuidlaren. Dit doe ik in combinatie met het melken. Bij Halesia starten we de dag altijd met een bak koffie en het doornemen van de planning samen met de chef. De werkzaamheden bestaan onder andere uit het opkluiten en verpoten van bomen, orders klaarzetten en op vrijdag rooien we bomen voor de binnengekomen orders.” 

“De afwisseling van de werkzaamheden bevalt me goed, maar melken blijft mijn favoriete bezigheid. In hart en nieren ben ik een koeienmens. Ik zie alles aan een koe. Zodra er iets mis is, weet ik dat. En het is ook mooi om dan vervolgens een koe te kunnen helpen.” 

Waarom ben je bij Abiant Agro gaan werken?

“Ik kende Abiant al, vooral de bedrijfsverzorging leek mij machtig mooi om voor te werken. Dankzij de variatie kom ik overal en is het werk zeer divers. Ik ben in november als bedrijfsverzorger begonnen en heb al veel klussen gedaan. Van veescheren tot aardappels sorteren en koeien melken. Daarnaast heb ik op de bobcat bij Elzinga Groep gezeten en ben ik mee geweest op de zuigauto van Van de Flier. Prachtig!” 

Wat vind je minder leuk aan je werk?

“Wat ik soms lastig aan mijn wisselende werkzaamheden vind, is dat je met hele verschillende werkomstandigheden te maken hebt. Het ene moment sta ik in een moderne melkstal en het volgende moment ga ik voor mijn gevoel zestig jaar terug in de tijd. Zo moest ik laatst ergens melken en toen had ik gewoon mijn telefoon nodig om bij te schijnen om een koe te behandelen; er was te weinig verlichting in die stal. Dan denk ik weleens die werkomstandigheden mogen wel wat beter. Maar aan de andere kant waardeer je ook beter de plekken waar alles picobello in orde is.”

Wat vind je belangrijk in je werk?

“Belangrijk in mijn werk vind ik plezier en uitdaging. Je moet je werk goed wegzetten. Ik wil het ook graag goed doen. Streven naar perfectie is misschien te veel gezegd, maar dat is wel wat ik probeer te bewerkstelligen. Ik wil net zulk goed werk afleveren als een ervaren persoon die ergens dagelijks aan de slag is.” Waar zie je jezelf over vijf jaar? “Dan hoop ik nog steeds bij Abiant te werken als bedrijfsverzorger. Het werk wat ik doe is fantastisch en de collega's zijn echt mijn mensen. Ik zou daarnaast nog wel meer willen bijleren om nog breder inzetbaar te zijn en nog meer dingen te mogen doen.” 

Over de auteur

Maaike de Boer

Contentmarketeer

Maaike de Boer werkt sinds 2016 als contentmarketeer bij Abiant. Zij schrijft onder andere artikelen voor abiant.nl en voor onze bedrijfsmagazines De Abianter en De Abianter Agro.

Collega's aan het woord

Koeien zijn levend vee en dat brengt risico’s met zich mee.
Kelly

Kelly

Bedrijfsverzorger
De afwisseling van klanten maakt het werk leuk.
Bauke Jilderda

Bauke Jilderda

Bestrijdingstechnicus
Op het werk en bij klanten ben ik dezelfde persoon als thuis.
Martina Kremer

Martina Kremer

Vestigingsmanager
Met de stap naar vestigingsmanager heb ik meer invloed op het commerciële succes van Abiant.
Sjoerd Muntendam

Sjoerd Muntendam

Vestigingsmanager
Ik vind het mooi om mensen verder te helpen met hun loopbaan.
Robert Freese

Robert Freese

Planner
De basis van goed werk is oprecht naar mensen luisteren.
Marieke Kerkhof

Marieke Kerkhof

Adviseur werving en selectie