Het grootste uitzendbureau in Groningen, Friesland en Drenthe

Collega Bauke over zijn werk als bestrijdingstechnicus

De afwisseling van klanten maakt het werk leuk.

Naam: Bauke Jilderda
Functie: bestrijdingstechnicus
Werkzaam voor Abiant sinds: 1998

Fotograaf: Jan Buwalda Bauke Jilderda - Bestrijdingstechnicus
Al bijna 24 jaar is Bauke Jilderda (59) werkzaam bij Abiant. Hij is begonnen in de melkveehouderij en deed veel grondboorwerkzaamheden, maar na vele jaren intensief werk kreeg hij last van zijn nek en rug. Het werd tijd voor iets anders. Inmiddels is Bauke alweer een tijdje bestrijdingstechnicus.
Je bent bestrijdingstechnicus, kan je daar iets over vertellen?

“Als bestrijdingstechnicus voer ik als eerste een vrijblijvende inspectie uit bij bedrijven. Tijdens deze inspectie doe ik onderzoek naar de benodigde bouwkundige, hygiënische en bedrijfsmatige aanpassingen zodat tot een goede bestrijding en/of preventie van ongedierte kan worden overgegaan. Na de inventarisatie ontvangt het bedrijf van mij een voorstel met welke frequentie het ongedierte moet worden bestreden per object of specifieke locatie.”

Is er veel concurrentie?

“Wij zijn lang niet de enige als het gaat om ongediertebestrijding. Prijstechnisch zijn we niet de duurste, maar bij Abiant doen we alleen de beheersing van muizen en ratten en heel af en toe komt er eens een wespennest om de hoek kijken.”

Hoe lang doe je dit werk al?

“Een aantal jaar geleden kreeg ik de deksel op mijn neus. Na 20 jaar melken en grondboorwerkzaamheden kreeg ik veel last van mijn nek en rug, waardoor ik een aantal maanden bij huis heb gezeten. Toen heb ik aangegeven dat als er zich iets voordoet binnen Abiant ik me daar open voor houd. Nu werk ik alweer 1,5 jaar als bestrijdingstechnicus. Omdat dit geen fulltimebaan is, help ik zo af en toe nog met het koeien melken of assisteer ik bij het grondboren.”

Hoeveel klanten heb je op dit moment?

“Op dit moment heb ik zo’n 25 klanten en mijn collega Bennie heeft er een stuk of 6. Het zijn veelal agrarische bedrijven, maar ik ga bijvoorbeeld ook regelmatig langs bij het datacenter van Google in de Eemshaven. Daar heb ik zo’n 300 lokaasdozen staan. Ook heb ik preventief een aantal dozen neergezet op het hoofdkantoor van Abiant. De begroeiing van gras tussen het kantoor en de A7 vormt een ideale schuilplek voor muizen, maar gelukkig valt het
er mee met het ongedierte. De afwisseling van klanten maakt het werk leuk.”

Naast agrarisch ook meer niet agrarisch?

“Het grootste gros van onze klanten zijn agrarisch ondernemer. Omdat we het bestrijden willen uitbreiden willen we ons de komende tijd ook gaan focussen op bedrijven buiten de agrosector. Met de hulp van onze Abiant-vestigingen denk ik dat we goede ingangen hebben
bij deze bedrijven. Dit is zeker iets waar we naar moeten kijken in de toekomst.”

Over de auteur

Sanne Heitkamp

Contentmarketeer

Sanne Heitkamp werkt sinds 2022 als contentmarketeer bij Abiant. Zij schrijft onder andere artikelen voor abiant.nl en voor onze bedrijfsmagazines De Abianter en De Abianter Agro.

Aanpassing regelgeving knaagdierbeheersing

Na 1 januari 2023 is het zonder certificering verboden om aangewezen rodenticiden toe te passen bij de bestrijding, zowel binnen als buiten. De aanpak van ratten en muizen moet plaatsvinden volgens geïntegreerde knaagdierbeheersing. Hierbij staat habitatmanagement voorop, dit is het weren en voorkomen van knaagdieren. Is bestrijding toch nodig, dan gebeurt dat in de eerste plaats met niet-chemische middelen zoals klapvallen. Pas als dat niet afdoende blijkt, is bestrijding van knaagdieren met toegelaten rodenticiden onder strikte voorwaarden mogelijk.

Collega's aan het woord

Koeien zijn levend vee en dat brengt risico’s met zich mee.
Kelly

Kelly

Bedrijfsverzorger
De afwisseling van klanten maakt het werk leuk.
Bauke Jilderda

Bauke Jilderda

Bestrijdingstechnicus
Op het werk en bij klanten ben ik dezelfde persoon als thuis.
Martina Kremer

Martina Kremer

Vestigingsmanager
Met de stap naar vestigingsmanager heb ik meer invloed op het commerciële succes van Abiant.
Sjoerd Muntendam

Sjoerd Muntendam

Vestigingsmanager
Ik vind het mooi om mensen verder te helpen met hun loopbaan.
Robert Freese

Robert Freese

Planner
De basis van goed werk is oprecht naar mensen luisteren.
Marieke Kerkhof

Marieke Kerkhof

Adviseur werving en selectie