Het grootste uitzendbureau in Groningen, Friesland en Drenthe

Collega Klaas over zijn werk als rundveepedicure

Het verbeteren van de gezondheid van koeien vind ik fascinerend.

Klaas de Vries (27) is getrouwd met Hester. Samen met hun zoons Evan (2) en Mika (0) wonen ze in Middelstum.
Vrije tijd: Tijd doorbrengen met het gezin.
Werkt bij: Het Rundveepedicurecentrum (RPC). Het RPC is specialist in klauwverzorging en klauwgezondheid en heeft als werkgebied Noord-Nederland. Daarnaast werkt Klaas twee dagen per week op de boerderij van zijn ouders; Maatschap de Vries-Langerak. Een melkveebedrijf met 130 koeien en jongvee.

Fotograaf: Jan Buwalda Klaas de Vries - Rundveepedicure
Sinds 2017 is Klaas de Vries (27) parttime werkzaam als rundveepedicure voor het Rundveepedicurecentrum (RPC). De andere helft van de week werkt hij voor Maatschap De Vries-Langerak, het melkveebedrijf van zijn ouders. “Het verbeteren van de gezondheid van koeien vind ik fascinerend.”
Wat maakt jouw werk als rundveepedicure interessant?

“Ik ben met koeien opgegroeid en heb altijd al een bijzondere band met ze gehad. Een koe is  een mooi dier, je stopt er gras in en er komt melk uit. Het feit dat veel processen van invloed  zijn op de gezondheid van koeien en op hoeveel ze produceren, heb ik altijd fascinerend  gevonden. Het klauwbekappen is hier een belangrijk onderdeel van. Het is een interessante bezigheid die mij veel inzichten geeft.”

Waarom is een goede klauwgezondheid essentieel?

“Het preventief behandelen en inspecteren van klauwen van melkvee is een goede basis voor een gezonde veestapel. Dit voorkomt namelijk dat een kleine aandoening uitgroeit tot een groter probleem, waardoor de melkproductie en levensduur van een koe minder wordt. Preventief behandelen en tijdig ingrijpen kan dus veel ellende voorkomen.”

Wat kunnen melkveehouders zelf doen om de gezondheid van hun melkvee te optimaliseren?

“Allereerst is het goed om te kijken naar de juiste verhouding tussen energie en eiwitverstrekking. Wanneer dit in balans is, is er sprake van gezonde hoornvorming van de klauw. Daarnaast is een goede huisvesting belangrijk, het comfort van de koe staat voorop. Dus zachte ligbedden en zo min mogelijk obstakels in de stal, zoals scherpe randen, waar ze zich aan kunnen bezeren.”

Wat hoop je te bereiken in je vak?

“Doordat ik bij veel bedrijven over de vloer kom en veel mensen spreek, krijg ik vaak nieuwe inzichten. Zowel in mijn werk als in verschillende bedrijfssituaties. Hier haal ik veel energie uit, want iedere dag leer ik weer iets nieuws. Ik vind het ook interessant om samen met de
boer te sparren over wat er verbeterd kan worden bij het bedrijf.”

Wat vind je belangrijk in je werk?

“Waardering. Gelukkig krijg ik dat vanuit het RPC. Onder andere door het mogen volgen van cursussen en door de materialen waar ik mee mag werken. Daarnaast merk ik dat ik het als prettig ervaar wanneer boeren, waar ik aan het werk ben, waardering hebben voor ons vak. Dat ze inzien wat de waarde is van goede klauwgezondheid is. Dit wordt helaas niet altijd gezien. Soms kom je situaties tegen waar het nauwelijks zin heeft om nog iets aan de klauwen te doen, waardoor een koe helaas naar de slacht moet. De komende tijd wil ik in mijn werk daarom nog meer focus gaan leggen op het geven van advies.”

Leef jij om te werken of werk je om te leven?

“Een combinatie van beide. Je moet werken om te leven, maar je volledig op je werk storten is ook niet goed. In het verleden heb ik dat wel gedaan. Nu staat voor mij het gezin op plek één, daarna komen de koeien.”

Over de auteur

Maaike de Boer

Contentmarketeer

Maaike de Boer werkt sinds 2016 als contentmarketeer bij Abiant. Zij schrijft onder andere artikelen voor abiant.nl en voor onze bedrijfsmagazines De Abianter en De Abianter Agro.

Collega's aan het woord

Ik voel me verantwoordelijk om een thuis te genereren voor ons EU-personeel.
Lisa Busscher

Lisa Busscher

Accountmanager
Koeien zijn levend vee en dat brengt risico’s met zich mee.
Kelly

Kelly

Bedrijfsverzorger
De afwisseling van klanten maakt het werk leuk.
Bauke Jilderda

Bauke Jilderda

Bestrijdingstechnicus
Op het werk en bij klanten ben ik dezelfde persoon als thuis.
Martina Kremer

Martina Kremer

Vestigingsmanager
Met de stap naar vestigingsmanager heb ik meer invloed op het commerciële succes van Abiant.
Sjoerd Muntendam

Sjoerd Muntendam

Vestigingsmanager
Ik vind het mooi om mensen verder te helpen met hun loopbaan.
Robert Freese

Robert Freese

Planner