Het grootste uitzendbureau in Groningen, Friesland en Drenthe

Collega Gerko over zijn werk als verzuimregisseur

Ik vind het mooi dat ik een helpende hand kan bieden aan mensen die het daadwerkelijk nodig hebben.

Naam: Gerko Holtjer
Functie: Verzuimregisseur Abiant
Opleiding: Niveau 4 HR medewerker. Heeft stage gelopen bij MF Groningen en bij Verzuim MF.
Werkzaam voor Abiant sinds: 1 maart 2022

Fotografie: Abiant Gerko Holtjer - verzuimregisseur
Wat heb je voor je functie bij Abiant gedaan?

“Ik ben op mijn 17e bij de landmacht gestart waar ik bijna veertien jaar heb gezeten. Ik ben toen meerdere keren uitgezonden. Naar Afghanistan, Mali, Jordanië en Oekraïne. Ik moest naar Oekraïne toen de MH17 daar was neergestort. Een korte, maar indrukwekkende uitzending. In 2018 kregen we een kleine, waardoor ik liever dichter bij huis wilde werken. Ik ben toen bij de Koninklijke Luchtmacht gaan werken in Leeuwarden. Maar dit was niks voor mij dus hier ben ik toen al gauw mee gestopt.”

Hoe ben je bij deze functie terecht gekomen?

“Omdat ik de luchtmacht niet leuk vond, ben ik weer terug naar school gegaan. Ik heb toen de opleiding tot hr-medewerker gevolgd. Van de opleiding mocht ik gaan stagelopen, wat ik bij MF Groningen aan de Schuitendiep heb gedaan als intercedent. Hier heb ik Niels Martens leren kennen die mij een tweede stageplek bij de verzuimafdeling van MF aanbood. Iets totaal anders dan hr, maar het beviel erg goed. Ik kon hier alleen niet blijven werken, omdat daar geen plek voor was. Na een tijdje kreeg ik alsnog een belletje van Niels dat er een plek vrij was gekomen, als verzuimregisseur voor Abiant. Zodoende ben ik hier komen werken.”

Wat houdt je functie als verzuimregisseur precies in?

“Ik begeleid alle zieke werknemers, zowel qua kort- als langdurig verzuim. Als iemand kortdurig ziek is, bel ik vaak om te vragen hoe het gaat. Bij een langdurig zieke medewerker komt meer kijken. Dan komt er een bedrijfsarts om te kijken of de medewerker nog kan werken en in welke mate. Als iemand nog wel aan het werk kan, ga ik samen met de vestiging op zoek naar een geschikte, tijdelijke baan. Een re-integratieplek zoeken kan soms best een zoektocht zijn.”

Wat vind je zo leuk aan je vak?

“Dat ik een helpende hand kan bieden aan mensen die het daadwerkelijk nodig hebben. Het komt natuurlijk ook wel eens voor dat mensen zich ziek melden, maar eigenlijk niet ziek zijn. Ook deze mensen hebben vaak hulp nodig, omdat ze bijvoorbeeld hun werk niet leuk vinden en zich daarom maar ziek melden. Door belangstelling te tonen en door te vragen kom je er al gauw achter dat er meer aan de hand is. Maar ook deze mensen kan ik helpen met zoeken naar ander werk. Voor zieke werknemers ben ik het aanspreekpunt vanuit Abiant. Wat mij ook de persoon maakt die hen uit de brand zal helpen, want de meeste mensen willen snel weer terug aan het werk of vervangend werk doen zodra het kan.”

Waar ben je het meest trots op?

“Op het feit dat de ziekmeldingen sinds ik hier werk gehalveerd zijn met de kanttekening dat corona hier ook een rol in heeft gespeeld. Het is goed om te zien dat mensen die langdurig ziek zijn geweest weer back on track zijn. Er was ook eens een jongen die in zak en as zat vanwege ziekte en het feit niet te kunnen werken. Iedere week belde ik met hem om in te checken en te vragen hoe het ging. Ik merkte dat dat veel voor hem betekende. Inmiddels is hij weer aan het werk en gaat het goed. Het is fijn om weten dat je hierin een positieve rol kunt spelen.” 

Wat zijn belangrijke eigenschappen voor het leveren van goed werk binnen jouw functie?

“Afspraken nakomen. Als je dat niet doet raken mensen gefrustreerd. Ze zitten namelijk al in een lastig parket vanwege de ziekte en het hebben van minder geld hierdoor. Verzuim is een gevoelig onderwerp voor veel mensen. Daarom is eerlijkheid en het nakomen van je afspraken enorm belangrijk binnen de functie van verzuimregisseur.”

Wat vind je leuk om te doen in je vrije tijd?

“Tijd doorbrengen met mijn vriendin en twee zoontjes van twee en vier. De oudste zit op voetbal, net als ik. Bij de lokale voetbalclub in Harkstede. Ik speel daar in een vriendenteam waarmee we op donderdag trainen en op zondag een wedstrijd spelen plus een derde helft. Ik vind het ook lekker om op het terras te zitten als het mooi weer is of een biertje te drinken in de kroeg met vrienden."

Over de auteur

Luca Zeinstra

Stagiair contentmarketing

Luca Zeinstra liep in 2023 stage op de marketingafdeling van Abiant. Zij schreef onder andere artikelen voor abiant.nl en voor onze bedrijfsmagazines De Abianter en De Abianter Agro.

Collega's aan het woord

Ik voel me verantwoordelijk om een thuis te genereren voor ons EU-personeel.
Lisa Busscher

Lisa Busscher

Accountmanager
Koeien zijn levend vee en dat brengt risico’s met zich mee.
Kelly

Kelly

Bedrijfsverzorger
De afwisseling van klanten maakt het werk leuk.
Bauke Jilderda

Bauke Jilderda

Bestrijdingstechnicus
Op het werk en bij klanten ben ik dezelfde persoon als thuis.
Martina Kremer

Martina Kremer

Vestigingsmanager
Met de stap naar vestigingsmanager heb ik meer invloed op het commerciële succes van Abiant.
Sjoerd Muntendam

Sjoerd Muntendam

Vestigingsmanager
Ik vind het mooi om mensen verder te helpen met hun loopbaan.
Robert Freese

Robert Freese

Planner