In 7 stappen grip op je financiën

Heb jij te maken met financiële tegenslagen? Volg dan het stappenplan 'Grip houden bij geldzorgen'. Door dit stappenplan te volgen zorg je er in 7 stappen voor dat jij weer meer grip krijgt op jouw financiën. 

In 7 stappen grip op je financiën
 1. Zet alle te verwachten inkomsten op een rij 
  Maak daarnaast een overzicht van alle rekeningen die je aankomende maand moet betalen en noteer het bedrag wat je nodig hebt om boodschappen te kunnen doen. Tel alles op en trek de uitgaven van de inkomsten af. Vervolgens zie je of je te maken hebt met een overschot of een tekort. Heb je een tekort? Bekijk waar je op kunt besparen.

 2. Kijk waar je kunt besparen
  Bijna iedereen geeft maandelijks geld uit aan dingen die ze niet per se nodig hebben of waarvan er goedkopere alternatieven zijn.

  • Minder en/of goedkopere dagelijkse boodschappen: kies voor aanbiedingen en stap over naar goedkopere merken.
  • Abonnementen opzeggen: bekijk of je abonnementen op tijdschriften, kranten, bloemen, maaltijden en/of streamingsdiensten zoals Netflix kunt opzeggen.
  • Wees terughoudend met online aankopen zoals kleding
 3. Vraag hulp uit noodregelingen aan
  Voor huishoudens die door de coronacrisis acuut in de geldproblemen zijn gekomen heeft de overheid een aantal noodmaatregelen opgesteld. Op de website van het Nibud vind je een overzicht van de belangrijkste regelingen.

 4. Kijk enkele maanden vooruit
  Denk je dat het lukt om de komende maanden jouw rekeningen te blijven betalen? Zo ja? Dat is fijn. Blijf grip houden op je geldzaken door wekelijks je financiële administratie bij te houden en maak ook alvast een jaarbegroting zodat je kunt zien wat duurdere en goedkopere maanden gaan worden.

  Gaat het niet lukken om de komende maanden de rekeningen te betalen? Zoek oplossingen om betalingsproblemen te verhelpen. Via berekenuwrecht.nl kun je bekijken of je nu recht hebt op toeslagen die je eerder niet kon aanvragen. Ontvang je al toeslagen? Geef wijzigingen in inkomen altijd door via toeslagen.nl.

 5. Betalingsproblemen? Zoek oplossingen
  Betalingsproblemen zijn altijd vervelend. Let er op dat wanneer je rood staat, en er dus geen geld meer op de rekening staat, automatische incasso’s voor bijvoorbeeld de woonlasten en zorgverzekering, niet meer kunnen worden afgeschreven. Misschien heb je nog een spaarrekening die je kunt aanspreken of wellicht is er familie of een vriend die tijdelijk kan helpen. Mochten deze mogelijkheden er niet zijn, neem dan tijdig contact op met organisaties waarvan je een rekening ontvangt.

 6. Vraag uitstel van betalingen aan
  Lukt het niet om op tijd rekeningen te betalen? Neem dan per direct contact op met de betreffende organisaties om een regeling te treffen. Op deze manier kun je onnodige boetes voorkomen. Kijk op nibud.nl voor een voorbeeldbrief.

 7. Zoek hulp bij grotere problemen
  Kom je er zelf niet uit? Zoek dan hulp. Vraag familie of vrienden om hulp of neem contact op met de gemeente waar je woont. Zij kunnen je verwijzen naar de juist hulpverlener. Werk je via Abiant? Neem dan contact op met jouw contactpersoon op de vestiging. Vanuit Abiant gaan we dan bekijken hoe wij jou het beste kunnen helpen om jouw financiële situatie op orde te krijgen.

Bron: Nibud