Het grootste uitzendbureau in Groningen, Friesland en Drenthe

 • Algemeen
 • Do's en don'ts op de werkvloer

Do's en don'ts op de werkvloer

 • 9 februari 2021
 • Algemeen
 • Ingrid Buwalda

De meeste mensen hebben collega’s waarmee ze moeten samenwerken. Het is natuurlijk fijn als je goed kan samenwerken, maar ook plezier met elkaar kan hebben. Naast vakkennis en vaardigheden werkt een positieve instelling goed voor de omgang met collega’s en voor jezelf. Gedraag je zoals je wilt dat anderen zich tegenover jou gedragen. Ga respectvol met elkaar om, luister, toon begrip en flexibiliteit, aanvaard feedback op een volwassen manier en blijf vriendelijk en professioneel. Eén van de 'do's' is een eenvoudige maar goede tip: glimlach.

Do's en don'ts op de werkvloer

Do’s: wat maakt jou een prettige collega?

 1. Respect
  Het klinkt misschien vanzelfsprekend, maar het is wel de basis van collegiaal zijn. Benader elkaar met aandacht en vriendelijkheid. Maak af en toe een praatje, groet elkaar en bedank je collega’s wanneer ze jou hebben geholpen. Behandel al je collega’s op dezelfde manier: van je collega op de kantoor tot directeur, iedereen verdient evenveel respect.

 2. Werk afmaken
  Het is belangrijk dat je je werk afmaakt. Ben je bijna vrij en moet je nog even snel wat afmaken, doe dat vooral, wees dan niet te beroerd om wat langer te blijven. Je laat een goede indruk achter en collega’s waarderen het als je je werk afmaakt.

 3. Help anderen
  Iedereen vraagt weleens om hulp om een probleem op te lossen in zijn werk. Misschien vind je het niet altijd leuk of heb je weinig tijd om iemand te helpen, maar als het kan doe het dan. Je werkt samen aan iets en je probeert je collega’s te helpen waar nodig. Als je collega’s graag helpt, willen ze jou ook helpen en hierdoor krijg je een prettige werksfeer.

 4. Toon belangstelling
  Wees oprecht geïnteresseerd in het leven van je collega’s. Hierdoor leer je elkaar beter kennen en kunnen er leuke gesprekken ontstaan. Daarnaast zal het samenwerken veel beter gaan, omdat je elkaar beter begrijpt. Samenwerken met een bekende gaat beter dan samenwerken met iemand die je niet kent.

 5. Wees open
  Als er een conflict is op de werkvloer of er zit je iets dwars, praat erover en los het op. Kaart het item aan, als je erover zwijgt, maak je het probleem alleen maar groter. Probeer jezelf rustig en direct uit te drukken. Ook invullen voor een ander gebeurt te gauw, we gaan er vaak vanuit dat we weten wat goed is voor een ander. Check het door te vragen en laat aannames achterwege.

 6. Feedback
  Hoe beter de relatie met collega’s, hoe beter je dingen met ze kunt bespreken. Ook als het gaat om het geven van feedback. Dus moet je iets van het hart? Maak het bespreekbaar. Houd je feedback concreet en praktisch, zodat je collega er ook iets mee kan. Dat kan best moeilijk zijn, maar uiteindelijk draagt het wel bij aan een betere sfeer. Hier staat natuurlijk wel tegenover dat je ook zelf openstaat voor feedback.

Don'ts: welke zaken leiden tot irritatie en kun je beter achterwege laten

Naast dat het te koud of te warm is op de werkvloer of er zijn vervelende geluiden, zijn het vooral de mensen met wie we samenwerken die ons soms op de zenuwen werken. Als jij je ook weleens aan onderstaande zaken schuldig maakt op de werkvloer, bedenk dan dat collega’s zich vaak aan hetzelfde storen als jij doet. Laat ze achterwege.

 • Telefoongebruik voor privézaken; appen, bellen, social media checken
 • Roddelen over en/of zeuren tegen collega’s
 • Te laat komen of te vroeg weggaan
 • Ongepaste kleding; te casual of te uitdagend
 • Gebrek aan goede manieren en taalgebruik; schelden, seksistisch, racistisch

Over de auteur

Ingrid Buwalda

Pr & communicatiemedewerker

Ingrid was van 2006 tot en met 2021 werkzaam voor Abiant. Zij schreef onder andere artikelen voor abiant.nl en ons bedrijfsmagazines De Abianter en De Abianter Agro.

Lees onze blogartikelen

Infographic: Groep werkenden Abiant Uitzendgroep

Algemeen

Infographic: Groep werkenden Abiant Uitzendgroep

Ontdek de trends en demografische kenmerken van de werkenden bij Abiant in 2023. Deze infographic biedt inzicht in de gemiddelde leeftijd, woonplaats, werktijden, opleidingsniveau, brancheverdeling, genderverdeling en contractfase van de kandidaten. Leer meer over de diverse groep werkenden die Abiant in 2023 vertegenwoordigde.
Lees meer
Zo werkt dat: Zelfonderzoek en rapportage bij ongevallen

Veiligheid

Zo werkt dat: Zelfonderzoek en rapportage bij ongevallen

De Nederlandse Arbeidsinspectie heeft een nieuwe werkwijze voor onderzoek bij ongevallen ingevoerd, waarbij werkgevers nu vaak zelf hun onderzoek kunnen uitvoeren. Na uitgebreid onderzoek en een pilot bleek deze aanpak te leiden tot meer investeringen in veiligheidsmaatregelen door werkgevers. De inspecteurs zijn ook getraind in deze nieuwe aanpak, die gebaseerd is op vertrouwen en gericht is op preventie. De meldingsplicht voor arbeidsongevallen blijft bestaan en werkgevers moeten niet alleen naar de basisoorzaak, maar ook naar achterliggende oorzaken kijken om de veiligheid daadwerkelijk te verbeteren.
Lees meer
Zorg dat de werknemer blijft

Algemeen

Zorg dat de werknemer blijft

Steeds meer werkgevers hebben grote moeite met het vinden van nieuwe medewerkers. Minstens zo’n grote uitdaging is het aan boord houden van personeel. Als gevolg van de krapte op de arbeidsmarkt durven steeds meer werknemers een stap in hun carrière te zetten buiten de deur van hun huidige werkgever. Daarnaast vinden jonge professionals het belangrijk om in het begin van hun carrière bij verschillende werkgevers aan de slag te gaan. In deze blog geef ik handige tips om de kans op verloop te verkleinen.
Lees meer
Het schaap met vijf poten

Algemeen

Het schaap met vijf poten

De huidige arbeidsmarkt is voor het eerst in jaren weer ‘gespannen’. De vraag naar arbeid is bovengemiddeld terwijl het beschikbare aanbod arbeidskrachten relatief laag is. Door de aantrekkende economie hebben steeds meer bedrijven moeite met het vinden van personeel. Goede mensen vinden en behouden is essentieel voor een bedrijf. Het is in de huidige markt dus steeds belangrijker om goed na te denken over het wervingstraject voor nieuw personeel. Maar hoe vind je in tijden van schaarste goed personeel?
Lees meer
Niet gevonden

Algemeen

Niet gevonden

Steeds vaker wordt mij de vraag gesteld hoe ik kandidaten wél weet te vinden voor openstaande vacatures. Opdrachtgevers hebben namelijk meer en meer moeite om juiste kandidaten te vinden. Sollicitanten zijn er nauwelijks en wanneer er dan eindelijk een sollicitant reageert, blijkt deze totaal niet aan te sluiten bij het profiel. Zelfs niet wanneer het beeld van het ‘Schaap met vijf poten’ wordt losgelaten.
Lees meer
Werken met stieren? Voorkom ongelukken

Veiligheid

Werken met stieren? Voorkom ongelukken

Werken met stieren is niet zonder risico's. Elk jaar zijn er gemiddeld 1 à 2 dodelijke ongelukken met stieren in ons land. De meeste (dodelijke) ongelukken met stieren zijn veroorzaakt door kopstoten, trappen en het uitglijden van de stier. Met de juiste voorbereiding en informatievoorzienig kunnen ongevallen worden voorkomen.
Lees meer