Het grootste uitzendbureau in Groningen, Friesland en Drenthe

  • Algemeen
  • Praten over moeilijke keuzes helpt

Praten over moeilijke keuzes helpt

  • 1 juni 2022
  • Algemeen
  • Sanne Heitkamp

Heb je als ondernemer behoefte aan een luisterend oor omdat je lastige keuzes moet maken? Weet dan dat er laagdrempelige hulp beschikbaar is via Stichting Zorg om Boer en Tuinder (ZOB). De vrijwilligers van deze landelijke organisatie, die allen actief zijn geweest in de agrarische sector, staan altijd voor je klaar. Met wat voor problematiek je ook zit. Piet Prins, oud-directeur Coöperatiezaken van Abiant, is één van hen. We spraken met hem over de mogelijkheden die ZOB te bieden heeft.

Praten over moeilijke keuzes helpt
Hoe ben je bij de stichting Zorg om Boer en Tuinder (ZOB) terecht gekomen?

“Een paar maanden voordat ik met pensioen zou gaan, werd ik door ZOB-bestuurslid Arie Aalberts benaderd of Abiant met ZOB wilde samenwerken. Ik ben mij toen in de stichting gaan verdiepen en kwam al vrij snel tot de conclusie dat ik mij ook als vrijwilliger wilde aanmelden.
En zo geschiedde. Sinds januari 2020 ben ik vrijwilliger en sinds juli 2021 ben ik coördinator voor de regio Noord.” 

Waarom heb jij je als vrijwilliger aangemeld?

“Er speelt zo ontzettend veel in de agrarische sector. Waardoor ondernemers voor veel – vaak lastige – keuzes komen te staan. Toen ik nog werkte voor Abiant zag ik waar ondernemers mee kunnen worstelen. Ik wil graag dat ze weten dat ze niet de enige zijn en dat een  luisterend oor in de vorm van een buitenstaander met kennis van zaken verlichting kan bieden.”

Met wat voor hulpvragen kunnen ondernemers bij ZOB terecht?

“Eigenlijk met alles. Of het nu gaat om zorgen over de continuering van het bedrijf, de toepassing van wet- en regelgeving op het bedrijf of het verlies van een deel van de veestapel, de vrijwilligers staan altijd klaar voor een goed gesprek. En het fijne van onze stichting is dat we totaal geen commerciële belangen hebben en onze diensten geheel vrijblijvend en gratis aanbieden. In het afgelopen jaar hebben we in de regio Noord 29 hulpvragen begeleid en hebben we 22 hulpvragen kunnen afsluiten.

Heb je een praktijkvoorbeeld van een hulpaanvraag?

“Onlangs kregen we een vraag van twee broers die samen een maatschap runnen en zelf vanwege hun leeftijd willen stoppen. Beide mannen hebben kinderen die het bedrijf willen overnemen. Maar hoe moet het nu verder? Als regiocoördinator bekijk ik welke twee vrijwilligers het beste de hulpaanvraag kunnen oppakken. Zij maken vervolgens een afspraak met de hulpvrager en gaan met diegene in gesprek. Onze vrijwilligers blijven altijd objectief en zullen nooit zeggen wat iemand moet doen. Ons streven is dat de hulpvrager zelf de regie in handen houdt en tot een oplossing komt doordat wij de juiste vragen weten te stellen.”

Heb je een hulpvraag?

Neem geheel vrijblijvend contact op met Piet Prins van de stichting Zorg om Boer en Tuinder. Dit kan in eerste instantie ook anoniem. Of kijk voor meer informatie op zorgomboerentuinder.nl

m 06 22 80 89 25
e noord@zorgomboerentuinder.nl

Over de auteur

Sanne Heitkamp

Contentmarketeer

Sanne Heitkamp werkte van 2022 tot en met 2024 als contentmarketeer bij Abiant. Zij schreef onder andere artikelen voor abiant.nl en voor onze bedrijfsmagazines De Abianter en De Abianter Agro.

Lees onze blogartikelen

Infographic: Groep werkenden Abiant Uitzendgroep

Algemeen

Infographic: Groep werkenden Abiant Uitzendgroep

Ontdek de trends en demografische kenmerken van de werkenden bij Abiant in 2023. Deze infographic biedt inzicht in de gemiddelde leeftijd, woonplaats, werktijden, opleidingsniveau, brancheverdeling, genderverdeling en contractfase van de kandidaten. Leer meer over de diverse groep werkenden die Abiant in 2023 vertegenwoordigde.
Lees meer
Zo werkt dat: Zelfonderzoek en rapportage bij ongevallen

Veiligheid

Zo werkt dat: Zelfonderzoek en rapportage bij ongevallen

De Nederlandse Arbeidsinspectie heeft een nieuwe werkwijze voor onderzoek bij ongevallen ingevoerd, waarbij werkgevers nu vaak zelf hun onderzoek kunnen uitvoeren. Na uitgebreid onderzoek en een pilot bleek deze aanpak te leiden tot meer investeringen in veiligheidsmaatregelen door werkgevers. De inspecteurs zijn ook getraind in deze nieuwe aanpak, die gebaseerd is op vertrouwen en gericht is op preventie. De meldingsplicht voor arbeidsongevallen blijft bestaan en werkgevers moeten niet alleen naar de basisoorzaak, maar ook naar achterliggende oorzaken kijken om de veiligheid daadwerkelijk te verbeteren.
Lees meer
Zorg dat de werknemer blijft

Algemeen

Zorg dat de werknemer blijft

Steeds meer werkgevers hebben grote moeite met het vinden van nieuwe medewerkers. Minstens zo’n grote uitdaging is het aan boord houden van personeel. Als gevolg van de krapte op de arbeidsmarkt durven steeds meer werknemers een stap in hun carrière te zetten buiten de deur van hun huidige werkgever. Daarnaast vinden jonge professionals het belangrijk om in het begin van hun carrière bij verschillende werkgevers aan de slag te gaan. In deze blog geef ik handige tips om de kans op verloop te verkleinen.
Lees meer
Het schaap met vijf poten

Algemeen

Het schaap met vijf poten

De huidige arbeidsmarkt is voor het eerst in jaren weer ‘gespannen’. De vraag naar arbeid is bovengemiddeld terwijl het beschikbare aanbod arbeidskrachten relatief laag is. Door de aantrekkende economie hebben steeds meer bedrijven moeite met het vinden van personeel. Goede mensen vinden en behouden is essentieel voor een bedrijf. Het is in de huidige markt dus steeds belangrijker om goed na te denken over het wervingstraject voor nieuw personeel. Maar hoe vind je in tijden van schaarste goed personeel?
Lees meer
Niet gevonden

Algemeen

Niet gevonden

Steeds vaker wordt mij de vraag gesteld hoe ik kandidaten wél weet te vinden voor openstaande vacatures. Opdrachtgevers hebben namelijk meer en meer moeite om juiste kandidaten te vinden. Sollicitanten zijn er nauwelijks en wanneer er dan eindelijk een sollicitant reageert, blijkt deze totaal niet aan te sluiten bij het profiel. Zelfs niet wanneer het beeld van het ‘Schaap met vijf poten’ wordt losgelaten.
Lees meer
Werken met stieren? Voorkom ongelukken

Veiligheid

Werken met stieren? Voorkom ongelukken

Werken met stieren is niet zonder risico's. Elk jaar zijn er gemiddeld 1 à 2 dodelijke ongelukken met stieren in ons land. De meeste (dodelijke) ongelukken met stieren zijn veroorzaakt door kopstoten, trappen en het uitglijden van de stier. Met de juiste voorbereiding en informatievoorzienig kunnen ongevallen worden voorkomen.
Lees meer