Het grootste uitzendbureau in Groningen, Friesland en Drenthe

  • Bouw
  • Groenewold Bouw

Groenewold Bouw

De karaktereigenschappen die je als topsporter moet hebben kan ik goed gebruiken in mijn werk.
Fotograaf: Jan Buwalda
Toen Peter Groenewold zich in 2008 inschreef bij de Kamer van Koophandel als zzp’er, toerde hij als timmerman met een busje door het land om allerhande klusjes  op te pakken. Dit deed hij met succes, want anno 2021 is aannemersbedrijf  Groenewold Bouw uitgegroeid tot een bedrijf van formaat. Inmiddels zijn er 48 medewerkers in dienst, waarvan zes flexibele krachten van Abiant. Wij spraken mede-eigenaar, zus en oud-schaatser Renate Groenewold over samenwerking, groei en mogelijkheden.

Na de financiële crisis in 2011 werd Groenewold Bouw gerealiseerd in Stadskanaal. Toen het bedrijf bleef groeien, heeft jouw broer Peter jouw hulp gevraagd. Hoe ging dat in zijn werk?

“Naast eigenaar zijn van Groenewold Bouw werd mijn broer in 2014 medeaandeelhouder van de Timmerwerkplaats Wessels, wat in 2014 de naam Droomtrappen kreeg. Beide bedrijven  groeiden gestaag, ze bleven investeren en er kwamen steeds meer mensen bij. In 2015 groeide het bedrijf zo hard dat mijn broer mij vroeg om structuur aan te brengen. Hij vroeg mij als oud-topsporter vanwege de karaktereigenschappen die je als topsporter moet hebben, zoals structuur, discipline en resultaatgerichtheid. Nu ik niet meer op hoog niveau schaats, kan ik deze eigenschappen gebruiken in mijn werk.”

Wanneer besloot je om mede-eigenaar te worden?

“In 2017 was er een belangrijk moment, waarbij mijn broer zijn kindje verloor. Hierdoor was ik vaker in het bedrijf aanwezig en heb ik samen met de andere aandeelhouders ervoor gezorgd dat de bedrijven bleven draaien. Daarnaast werd onze band sterker. Toen het bedrijf nog harder ging groeien, was het zaak om naar de werkprocessen te kijken en het te verbeteren en te professionaliseren. Zo waren er bijvoorbeeld nog helemaal geen functioneringsgesprekken. Op dat moment vroeg Peter of ik dat wilde oppakken en of ik wilde participeren in het bedrijf. Dat wilde ik en in 2019 werd ik mede-eigenaar van Groenewold Bouw en de timmerfabriek.”

Hoe is de taakverdeling tussen jullie?

“Ik ben voornamelijk op kantoor te vinden, waar ik mij bezighoud met de marketing & communicatie en HR. Peter doet de commerciële kant, het traject met klanten en hij doet calculaties. Onze samenwerking verloopt gemakkelijk. Misschien zijn we af en toe wat duidelijker naar elkaar omdat we familie zijn, maar dat is juist prettig. Mijn vader is altijd werkzaam geweest in de bouw. Als hij zou weten dat zijn kinderen nu zouden samenwerken op zijn werkgebied, zou hij dat ontzettend leuk vinden. Het is best speciaal.”

Waarin onderscheidt Groenewold Bouw zich van andere bouwbedrijven?

“We kunnen klanten het hele pakket aanbieden dankzij de combinatie van aannemersbedrijf, timmerfabriek en prefabhal. We werken nauw samen met een bouwkundig tekenbureau, kunnen kozijnen, deuren en trappen maken en leveren: we maken van ‘scratch’ iets moois. We werken daarbij intensief samen met partners, waardoor we klanten goed kunnen bedienen. Wij bewegen ons op het gebied van luxe woningbouw. De wens van de klant staat hierin centraal. Dankzij ons machinepark en onze mensen kunnen we speciale wensen laten uitkomen. Peter is heel creatief en kijkt wat hierin mogelijk is. Zo krijg je geen standaard modelwoning, maar bijzonder maatwerk.”

Zie je overeenkomsten tussen topsport en het runnen van een bedrijf?

“Bij topsport ben je verantwoordelijk voor de BV ‘ik’. Je zorgt voor jezelf en kijkt welke mensen om je heen de BV ‘ik’ het beste kunnen laten presteren. Bij het runnen van het bedrijf is dat hetzelfde. Je bent constant aan het verbeteren en aan het kijken: waar sta ik en hoe kan het beter? Net als bij topsport houdt dit niet op als de klok vijf uur slaat: je bent er 24 uur mee bezig. En net als bij topsport is het belangrijk dat je vitaal bent om optimaal te kunnen presteren, want er zijn mensen afhankelijk van jou. Het grote verschil is dat mijn  topsportcarrière individueel was en het runnen van deze bedrijven teamwerk.”

Over teams gesproken: hoe vaak schakelen jullie Abiant in?

“Ik heb regelmatig contact met Abiant Stadskanaal, met Bas Mulder. Ik zeg weleens gekscherend tegen Bas: als we elkaar een week niet gesproken hebben, dan móet ik even bellen. Als ik medewerkers zoek, dan is Abiant de eerste partij die ik bel. Met het kantoor in Stadskanaal schakelt het fijn en gemakkelijk. We werken nu zo’n twee jaar samen en de samenwerking voelt prettig. Ik vind persoonlijke ontwikkeling heel belangrijk en soms moeten mensen die bij ons aan het werk gaan, nog scholing hebben. Dat regelen we dan samen. Ik zoek altijd medewerkers voor de lange termijn, maar soms als het erg druk is, hebben we ook gewoon handjes nodig.

In wat voor werksfeer komen de medewerkers van Abiant terecht?

“Aan een goede werksfeer hecht ik veel waarde. Ik wil graag dat onze medewerkers gaan voelen dat we één bedrijf zijn, ook al zijn we twee BV’s. Dat kan alleen als we samen dingen gaan ondernemen. Daarom ben ik nu samen met een aantal werknemers bezig om een personeelsvereniging op te zetten, zodat medewerkers ook hun input kunnen geven. Ik denk dat we wel een hechte club zijn met veel diversiteit (mannen, vrouwen, jong en oud) en weinig verloop. We zijn een leuk gemêleerd gezelschap.”

Heb je tips voor medewerkers die via Abiant aan het werk willen?

“Mensen die graag willen werken zijn extra gemotiveerd. Dat wil een opdrachtgever graag. Als je maar laat zien dat je graag aan de slag wil, dan is er veel werk. Wees mondig en geef aan wanneer je dingen graag anders zou willen zien. Communicatie is zo belangrijk. Als je het niet aangeeft, dan kunnen we je ook niet helpen met een andere functie of andere  werkzaamheden. En wat ik opdrachtgevers zou willen adviseren: ga het gesprek aan met je personeel en probeer iedereen in z’n kracht te zetten. Jouw medewerkers zijn geen machines. Ik ben van mening dat onze mensen ons belangrijkste goed is. Zij zorgen ervoor dat het bedrijf blijft draaien. Mijn deur staat altijd voor ze open.”

Over de auteur

Heidi van Duuren

Freelance tekstschrijver

Heidi van Duuren schrijft regelmatig artikelen voor onze bedrijfsmagazines De Abianter en De Abianter Agro.

Wat klanten zeggen over Abiant

Vooral de korte lijntjes zijn erg prettig.
Gemeente Dantumadiel

Gemeente Dantumadiel

Toen ik in het ziekenhuis lag, vond ik het een hele geruststelling om te weten dat alles goed geregeld was.
Maatschap van den Burg

Maatschap van den Burg

Abiant is snel en proactief en het team denkt met ons mee.
Gemeente Het Hogeland

Gemeente Het Hogeland

Wij hebben geen behoefte aan groei.
Melkveehouder Keestra

Melkveehouder Keestra

Grondverbeteringswerk gaat op gevoel.
Elzinga Loon- en Grondverzet

Elzinga Loon- en Grondverzet

We hebben gezien dat het werken met uitzendkrachten goed werkt.
Groninger Museum

Groninger Museum