Het grootste uitzendbureau in Groningen, Friesland en Drenthe

Korte lijntjes en samenwerking centraal in nieuwe gemeente Dantumadiel

Vooral de korte lijntjes zijn erg prettig.
Fotografie: Jan Buwalda

Gemeente Dantumadiel is sinds 1 januari 2024 weer een volledig zelfstandige gemeente.Het afgelopen jaar stond daardoor grotendeels in het teken van de opbouw van de nieuwe organisatie. Daarbij werd ook gezocht naar een uitzendpartner om te helpen met de inzet van tijdelijk personeel voor de binnen- en buitendienst. De keuze viel daarbij op Abiant. Wij spraken P&O-adviseurs Jolanda van der Meulen en Maaike de Boer over onze nieuwe samenwerking en de nieuwe gemeente, die bestuurlijk al bestond.

Gemeente Dantumadiel

Gemeente Dantumadiel is een plattelandsgemeente in het noordoosten van Fryslân. De gemeente bestaat uit 11 dorpen en telt 19.000 inwoners. “Je zou verwachten dat er in zo’n kleine gemeente weinig verschillen zijn, maar toch zie je tussen de dorpen wel onderlinge verschillen in cultuur, beleving en verbondenheid”,
aldus Maaike.

De inwoners van de gemeente staan bekend als eigenzinnig en authentiek. Het zijn echte werkers en doen veel zelf, zoals woningen bouwen. Ze zijn vaak ook sterk verbonden met de gemeente en de dorpsgenoten. In de meeste dorpen heerst er dan ook een echte gemeenschapszin. Jolanda beaamt dit: “Men helpt elkaar en doet graag dingen samen. Dat zie je ook bij evenementen, zoals de paardendagen in Driezum-Wâlterswâld. De inwoners stellen zich vaak beschikbaar als vrijwilliger. Over het algemeen kun je zeggen dat de inwoners erg betrokken zijn en goed op elkaar letten”.

Zelfstandige gemeente

Per 1 januari 2024 is Dantumadiel weer een zelfstandige gemeente. Daarvoor werkte gemeente Dantumadiel samen met de gemeente Noardeast-Fryslân. Een gemeente die in 2019 is ontstaan vanuit een fusie van Dongeradeel, Ferwerderadiel en Kollumerland. Maaike: “Gemeente Dantumadiel was daarbij ambtelijk verbonden aan deze nieuwe gemeente, maar bestuurlijk nog zelfstandig”. De ambtenaren maakten dus wel deel uit van de nieuwe gemeente, maar het gemeentebestuur niet. In de praktijk was het voor sommige ambtenaren soms ook lastig schakelen, omdat ze te maken hadden met twee verschillende besturen en een grotere organisatie. Doordat alles nu weer onder één dak valt, zijn de lijntjes weer een stuk korter.

Samen opbouwen

De gemeente Dantumadiel telt 240 medewerkers, waarvan 215 in dienst zijn. De meeste mensen werken op het gemeentehuis aan de Hynsteblom in Damwâld en de overige medewerkers in de buitendienst. Het grootste deel van de nieuwe medewerkers kwam over van de gemeente Noardeast-Fryslân. Voor de overige 60 openstaande vacatures is een grote regionale en landelijke wervingscampagne uitgezet, onder andere met de inzet van bioscoopreclames, commercials op de radio en billboardadvertenties. “De insteek van deze campagne was een jong Dantumadiel, een organisatie waarin je kunt doorgroeien”, vertelt Jolanda. En met succes, het aantal sollicitaties dat de gemeente heeft gekregen, was boven verwachting. Bijna alle vacatures zijn nu vervuld. Maaike: “We kregen ook reacties van mensen die al jaren bij een commercieel bedrijf hebben gewerkt, maar nu graag iets voor de gemeente en haar inwoners willen doen”. Daarnaast sprak het met elkaar opbouwen van een nieuwe organisatie veel mensen aan.

Enthousiaste medewerkers

Dat is ook precies wat ze zoeken in nieuwe medewerkers: enthousiaste mensen die het samen willen doen. De medewerkers van de gemeente werken dan ook graag op het gemeentehuis en niet veel thuis. Dat is ook handig, omdat er zeker in het begin veel moest worden uitgezocht en vastgelegd. “Er heerst hier ook geen typische ambtenarencultuur”, vult Jolanda aan. Integendeel, gemeente Dantumadiel is juist een jonge, ambitieuze organisatie die stappen wil maken.

Binnen de gemeente Dantumadiel is iedereen hetzelfde. Of je nou burgemeester, wethouder of medewerker bent, het maakt geen verschil. Dat zorgt voor een positieve werksfeer en verbondenheid. Maaike werkt zelf sinds 1 januari 2024 op de afdeling P&O. Ze was hiervoor werkzaam als dorpencoördinator voor de gemeente. Ze is blij met haar nieuwe functie: “Er komt best veel op je af in die eerste maanden. Dat leer je nooit in een opleiding in zo’n korte tijd. Het is echt een kwestie van doen en daardoor heb ik veel geleerd in deze korte periode”. Volgens Jolanda is het werk ook heel divers. Zij was al werkzaam op de P&O-afdeling bij de vorige gemeente en vervult sinds oktober 2023 de functie van P&O-adviseur. “Omdat we een kleinere gemeente zijn, doen we ook meer verschillende dingen en hebben we met meerdere werkzaamheden op HR-gebied te maken”. Dat maakt het werken bij deze gemeente volgens beiden zo leuk en afwisselend.

Samenwerking met Abiant

Een gemeente is verplicht om opdrachten met een bepaalde waarde aan te besteden. Dit gold ook voor het inhuren van uitzendkrachten. En omdat de gemeente weer zelfstandig werd, moest een nieuwe aanbesteding worden uitgeschreven. Jolanda en Maaike waren samen met de inkoopadviseur betrokken bij het voortraject. De beoordeling van de offertes hebben ze vervolgens gedaan met de teammanagers van de verschillende afdelingen. Tijdens de aanbesteding waren kennis van de regio en de toegang tot de lokale arbeidsmarkt een belangrijk thema. Dat was ook één van de redenen waarom er voor Abiant is gekozen. Abiant heeft een vestiging in Veenwouden, kan putten uit een groot lokaal kandidatenbestand in de regio en is sociaal betrokken bij de regio. Daarnaast is er ook een culturele match. Beide organisaties zijn nuchter, noordelijk en geloven in de kracht en het talent van vakmensen.

Abiant werkt sinds 1 augustus 2024 samen met de gemeente Dantumadiel voor het vervullen van de tijdelijke vacatures tot en met schaal 7. Voor de buitendienst gaat het voornamelijk om vakmensen, zoals medewerkers in de groenvoorziening. Voor de binnendienst gaat het om administratieve medewerkers in de breedste zin van het woord. De meeste vacatures zullen echter komen van de buitendienst. Dat zijn vaak seizoensgebonden vacatures, waarbij het werk vaak meteen moet gebeuren. Bij de binnendienst kan er intern vaak wel wat worden geschoven.

Ondanks dat de samenwerking tussen Abiant en de gemeente nog pril is, is de gemeente zeer tevreden. Vooral de korte lijntjes zijn erg prettig. Dat is ook wat Jolanda en Maaike belangrijk vinden in de samenwerking. Snel kunnen schakelen en open en eerlijk zijn, zeggen als er iets is. En dat willen ze ook meegeven aan de uitzendkrachten die via Abiant bij de gemeente komen werken. Jolanda: “We vinden het dan ook belangrijk dat ze zich welkom en onderdeel van onze organisatie voelen. En dat ze weten dat ze, als er iets is, alles tegen ons kunnen zeggen. Net als bij jullie”.

Vestigingsmanager Vera Pijl van Abiant Veenwouden over de samenwerking met gemeente Dantumadiel

“We zijn ontzettend blij met onze samenwerking met de gemeente Dantumadiel. Wat ons zo aanspreekt is dat de waarden die wij belangrijk vinden, zoals eerlijkheid, betrouwbaarheid en het creëren van kansen, precies overeenkomen met die van de gemeente. Deze gedeelde visie zorgt ervoor dat we elkaar goed begrijpen en samen werken aan oplossingen die écht iets toevoegen aan de lokale arbeidsmarkt. We merken dat er vanuit de gemeente een oprechte interesse is in wat voor ons, en vooral voor onze werkenden en opdrachtgevers, van belang is.

Het lokale karakter van Dantumadiel maakt deze samenwerking ook echt bijzonder. De focus ligt hier op het benutten van de kracht van de regio, en dat sluit perfect aan bij hoe wij als grootste uitzendorganisatie van Noord-Nederland in de wedstrijd staan. We zien het als onze taak om lokale bedrijven en werkzoekenden met elkaar te verbinden en zo duurzame arbeidsrelaties te creëren. Het geeft ons veel voldoening om te merken dat onze inzet écht het verschil maakt en dat mensen hierdoor langdurig aan de slag kunnen blijven.

Ons team in Veenwouden zet zich elke dag met veel plezier in om dit succes voort te zetten. De samenwerking met de gemeente Dantumadiel is gebaseerd op korte lijnen, vertrouwen en gezamenlijke doelen. Het mooie aan deze samenwerking is dat we zien hoe we door onze gezamenlijke inzet een bijdrage leveren aan de regio en aan het versterken van de gemeenschap. Dat is iets waar we trots op zijn en waar we ons, samen met de gemeente, voor blijven inzetten”.

Over de auteur

Marja Dijkstra

B2B-marketeer

Marja Dijkstra werkt sinds 2007 als B2B-marketeer bij Abiant. Zij schrijft onder andere artikelen voor abiant.nl en voor onze bedrijfsmagazines De Abianter en De Abianter Agro.

Wat klanten zeggen over Abiant

Vooral de korte lijntjes zijn erg prettig.
Gemeente Dantumadiel

Gemeente Dantumadiel

Toen ik in het ziekenhuis lag, vond ik het een hele geruststelling om te weten dat alles goed geregeld was.
Maatschap van den Burg

Maatschap van den Burg

Abiant is snel en proactief en het team denkt met ons mee.
Gemeente Het Hogeland

Gemeente Het Hogeland

Wij hebben geen behoefte aan groei.
Melkveehouder Keestra

Melkveehouder Keestra

Grondverbeteringswerk gaat op gevoel.
Elzinga Loon- en Grondverzet

Elzinga Loon- en Grondverzet

We hebben gezien dat het werken met uitzendkrachten goed werkt.
Groninger Museum

Groninger Museum