Het grootste uitzendbureau in Groningen, Friesland en Drenthe

Abiant Bedum en gemeente Het Hogeland pakken na een korte onderbreking de samenwerking weer op

Bezettingsprobleem? Dan heeft Abiant alweer een kandidaat paraat.
Fotografie: Jan Buwalda

'We spreken dezelfde taal'

Medewerkers in groenonderhoud, marktmeesters, afvalcoaches, sporthalbeheerders, brugwachters en testkopers: sinds 2023 klopt gemeente Het Hogeland met de meest uiteenlopende vacatures aan bij Abiant Bedum. Het enthousiaste team van vier medewerkers weet de functies altijd met succes te vervullen. Wij spraken hr-adviseur Evelyn Bisschop en teamleider uitvoering Peter Batema van de gemeente en Hilda de Groot van Abiant Bedum over deze nieuwe samenwerking, die eigenlijk al jarenlang.

De afspraak met Evelyn, Peter en Hilda vindt plaats in De Tirrel in Winsum. Dit veelzijdige pand is geopend in 2023 en biedt huisvesting aan twee scholen, een verpleeghuis voor geriatrische revalidatie en verpleeghuiszorg, kinderopvang, sportvoorzieningen, welzijn en recreatieve activiteiten voor wijkbewoners en de inwoners van Het Hogeland. De Tirrel heeft drie beheerders. Hiervan is Ron Postema er één. Hij wordt ingeleend via Abiant. Ron leidt ons naar een vergaderruimte, waar we rustig kunnen praten.

Van toen naar nu

De samenwerking tussen Evelyn Bisschop en Hilda de Groot, commercieel medewerker bij Abiant Bedum, bestaat al sinds 2007. Evelyn was destijds hr-adviseur bij de gemeente Bedum, een functie waarin ze veel zaken deed met Abiant. Deze samenwerking duurde van 2007 tot en met 2018, want in 2019 gaan de vier gemeenten Bedum, Eemsmond, de Marne, Winsum en het sociale werkvoorzieningsschap Ability samen onder de naam gemeente Het Hogeland. Door het ontstaan van deze nieuwe gemeente werden inkoopopdrachten groter en worden er meer openbare aanbestedingen gedaan. Dit geldt ook voor inhuur van flexibel personeel, waardoor er afscheid werd genomen van Abiant.

Back in business

Een nieuwe aanbestedingsronde in 2023 pakte positief uit voor Abiant en de samenwerking werd weer in gang gezet. Hilda: “We zijn blij dat we het weer mogen doen. Alle medewerkers die bij de gemeente worden ingezet, zijn ook enthousiast. Als het seizoen is afgelopen, dan zeggen ze meteen: ‘volgend jaar weer’. Daar doen we uiteindelijk voor, voor tevreden uitzendkrachten.” Net als Hilda is Evelyn blij gestemd over het herstelde partnerschap. Evelyn: “Ik ken iedereen van de Abiant-vestiging in Bedum, dus het voelde als een warm welkom. Na zoveel jaar ken je elkaar best goed. De lijntjes zijn kort, dus je weet elkaar snel te vinden. Je kunt zo even binnenlopen.” Hilda beaamt dit: “Het voelt alsof we collega’s zijn. Die scheiding van opdrachtgever-klant voel ik niet, dat is heel prettig.” 

Ook voor Peter is het als vanouds. “Ik werk sinds 1988 bij de gemeente dus ik ken Abiant goed. We pakten onze werkwijze zo weer op. Als we een vacature hebben, dan zetten we die eerst uit bij Abiant. We hebben hele diverse vacatures. Ging het eerst alleen om seizoenswerk, vooral in het groen, nu gaat het om marktmeesters, afvalcoaches en sporthalbeheerders. Vaak gaat het om een ziektevervanging. Dan vragen wij ons af hoe we dat moeten oplossen, maar dan heeft Abiant alweer een kandidaat paraat. Zo snel en proactief denkt het team met ons mee.”

Dezelfde taal spreken

Zowel Evelyn als Peter vindt dat Abiant meer doet dan alleen uitzenden. Zo is de mogelijkheid besproken om eventuele opleidingen in gang te gaan zetten. Het gaat hierbij om bbl’ers of mbo Groen niveau 2. Peter: “We zijn goede sparringpartners voor elkaar. Abiant begrijpt waarover we het hebben. Dat is belangrijk in ons werk, omdat je dan de juiste mensen krijgt. Ik denk dat het komt omdat Abiant van oorsprong gericht is op de agrarische markt. Onze gemeente en met name mijn team kan zich daarmee identificeren, dus wij spreken dezelfde taal.” Het feit dat Peter, Evelyn en Hilda in dezelfde gemeente wonen en werken, speelt ook mee. Dit geeft binding en verantwoordelijkheidsgevoel. Hilda: ”Het geeft zeker wat extra’s. Soms fiets ik door het dorp en dan zie ik een uitzendkracht van ons druk bezig met snoeien. Dan ben ik daar wel trots op. Ik hoop dat we kunnen blijven samenwerken tot ons pensioen.”

24 jaar in dienst

Hilda de Groot (57) werkt sinds 1 april 2000 bij Abiant Bedum. Toen ze zes jaar na de geboorte van haar kinderen weer aan de slag wilde, kwam ze een vacature tegen van administratief medewerker bij de vestiging die toen nog AB Groningen heette. Hilda: ‘Deze functie voerde ik uit tot eind 2022. Eerst voor 9 uur per week, daarna voor 30 uur per week. Sinds 1 november 2022 ben ik commercieel medewerker, een functie die mij heel goed past. Ik krijg genoeg ruimte van Abiant om dit naar eigen inzicht in te vullen, dat is prettig. Abiant is een prima werkgever en ik werk nog alle dagen met plezier in Bedum. We hebben een erg leuk team met gedreven enthousiaste collega’s. Anders werk je er ook geen 24 jaar!”

Ron over het werken bij Gemeente Het Hogeland

Uitzendkracht Ron Postema (61) werkt drie maanden voor de gemeente als beheerder in De Tirrel. Hij heeft net te horen gekregen dat zijn contract met een half jaar is verlengd en is daar erg blij mee. Ron: “Ik heb veertig jaar bij Niemeijer gewerkt tot de fabriek ging sluiten. Alle medewerkers gingen in gesprek met een outplacementbureau en ik vertelde ze dat ik iets heel anders wilde. Een functie als beheerder bij De Tirrel, bijvoorbeeld. Dat leek mij heel leuk. De Tirrel had al twee beheerders, die waren overgegaan vanuit de Ripperdahal in Winsum. Met het openen van De Tirrel, werd deze sporthal gesloten. Maar na drie maanden bleek het te veel werk te zijn en kwam er een vacature bij. Deze zag ik voorbijkomen op social media. Ik benaderde Abiant meteen en zij stelden mij voor bij gemeente Het Hogeland.

Vervolgens volgde een sollicitatiegesprek met één van de collega-beheerders, een bestuurslid en Evelyn Bisschop. Ik werd aangenomen en mijn droom kwam uit. Het bevalt mij goed, ik voel me als een vis in het water. Het gastheerschap ligt mij en ik kan vooral genieten van het contact met mensen, zowel jong als oud. Het is een goede match.” Ron is beheerder van De Tirrel voor twintig uur per week. Hij houdt onder meer de sporthal netjes en is aanspreekpunt voor externe bedrijven en bezoekers. Daarnaast doet hij vrijwilligerswerk bij de monumentale boerderij Enne Jans Heerd op Maarhuizen.

Over de auteur

Heidi van Duuren

Freelance tekstschrijver

Heidi van Duuren is freelance tekstschrijver en schrijft regelmatig artikelen voor onze bedrijfsmagazines De Abianter en De Abianter Agro.

Wat klanten zeggen over Abiant

Abiant is snel en proactief en het team denkt met ons mee.
Gemeente Het Hogeland

Gemeente Het Hogeland

Wij hebben geen behoefte aan groei.
Melkveehouder Keestra

Melkveehouder Keestra

Grondverbeteringswerk gaat op gevoel.
Elzinga Loon- en Grondverzet

Elzinga Loon- en Grondverzet

We hebben gezien dat het werken met uitzendkrachten goed werkt.
Groninger Museum

Groninger Museum

Abiant weet wat een goede kandidaat voor ons is.
Vaatstra Installatietechniek

Vaatstra Installatietechniek

Het selecteren van goede mensen is een vak. Abiant kan dat.
Hoving Holland

Hoving Holland