Het grootste uitzendbureau in Groningen, Friesland en Drenthe

Collega Bas over zijn werk als IT-analist en data-analist

Data is een hulpmiddel om een business beter te runnen.

Naam: Bas Miedema
Functie: IT-analist digitalisering | Data-analist
Opleidingen: mbo Vrede en Veiligheid (2001), hbo Personeelsmanagement (2006-2007, deeltijd) en Data-analyse aan de IT Academy Noord-Nederland (huidig)Cursussen/trainingen: Basisopleiding voor Intercedent (SEU, Lean Green Belt, Business Analyse), communicatietraining 'Effectief beïnvloeden', Professional Scrum Product Owner (PSPO I), Professional Scrum Master (PSM I)
Werkzaam voor Abiant sinds: juni 2007
Werkzaam op de afdeling: ICT, digitalisering & innovatie

Fotografie: Abiant Bas Miedema - IT-analist en data-analist
Sinds 2016 werk je als applicatiebeheerder bij Abiant Holding. Onlangs heb je een nieuwe stap in je IT-carrière gemaakt. Vertel! 

“De beheer- en supportkant van mijn vorige functie heb ik helemaal losgelaten. In mijn nieuwe rol als data-analist en IT-analist digitalisering kan ik me volledig focussen op het ontwikkelen, onderzoeken en implementeren van vernieuwende zaken. Zo willen we bijvoorbeeld binnen ons bedrijf data nog slimmer in gaan zetten voor onze uitzendlabels Abiant en MF.”

Hoe willen jullie data binnen Abiant slimmer inzetten?

“Ons doel is om voor alle afdelingen en doelgroepen dashboards te maken die zijn afgestemd op de gebruikersbehoefte. De vraag die hierbij centraal staat is ‘wat hebben we nodig?’ in plaats van ‘hoe doen we het nu?’. Naast het ontwikkelen van ons dataplatform ga ik in gesprek met gebruikers om data om te zetten naar bruikbare adviezen. Ik lever dus adviezen en inzichten op basis van data. Op basis van deze gesprekken kan ik dan ook weer richting geven aan de doorontwikkeling van onze dashboards en apps.” 

Hoe zou jij je werk als data-analist omschrijven?

“Als data-analist houd ik mij, samen met het data-team, bezig met het verwerken van grote hoeveelheden data uit verschillende bronnen. Deze, vaak ongestructureerde informatie, zetten we  om naar bruikbare gegevens voor de organisatie. Door data goed te gebruiken kun je leren en groeien. Ik vind dat data vooral gezien moet worden als hulpmiddel om een business beter te kunnen runnen en om klanten nog beter te bedienen.”

Wat voor werk doe je als IT-analist digitalisering? 

“Vanuit mijn rol als IT-analist ben ik verantwoordelijk voor de realisatie van digitale oplossingen, tools en applicaties. Voor collega’s, opdrachtgevers en kandidaten. Daarnaast draag ik er zorg voor dat onze leveranciers onze wensen en eisen goed kennen, zodat onze leveranciers ons optimaal kunnen bedienen. Dit doe ik door de businessbehoefte goed te leren kennen en in kaart te brengen. Ook buiten ons bedrijf zijn er technologische ontwikkelingen gaande die van invloed kunnen zijn op onze bedrijfsvoering. Het is dus noodzakelijk om niet alleen intern, maar ook extern, de ogen en oren goed open te houden.”

Wat vind jij belangrijk in je werk? 

“Ik wil graag van toegevoegde waarde zijn. Daarbij vind ik het belangrijk dat er ruimte is voor doorontwikkeling. Gelukkig is er binnen Abiant Holding aandacht voor de persoon en wordt doorontwikkeling, door middel van het volgen van opleidingen en cursussen, gestimuleerd. Ik moet ook getriggerd worden om mijn werk leuk en uitdagend te houden. Die prikkeling hoeft niet heel spannend te zijn. Gewoon een goed verdiepend gesprek met een collega is vaak al voldoende. Daarnaast vind ik gelijkwaardigheid en waardering belangrijk. Je moet kritisch kunnen zijn, naar jezelf, maar ook naar elkaar.” 

Wat maakt het werken voor Abiant Holding leuk? 

“Ik werk voor een dynamische bedrijf waar, tot nu toe, geen jaar hetzelfde is. Dat is prettig, want dat voorkomt sleur. Daarnaast is Abiant een informeel bedrijf waar iedereen zichzelf kan zijn. De interne doorgroeimogelijkheden maken het werken voor Abiant heel divers.” 

Hoe zouden je collega’s je omschrijven? 

“Als een enthousiast persoon, die altijd in is voor een geintje. En als iemand die zijn mening klaar heeft. Soms misschien ook wel iets te snel. What you see is what you get. Ik ben echt een open boek wat dat betreft. Ik wil graag met collega’s in contact zijn en weten wat er leeft.” 

Wat doe je in je vrije tijd? 

“Ik ga graag sporten; zaalvoetbal, crossfit en krachttraining. Dit doe ik zowel in de sportschool als thuis. Daarnaast kan ik genieten van het samen zijn met mijn vrouw Kariann en onze zoons Tim (8) en Jesper (7). Zo hebben we iedere vrijdag patatavond en gaan we er regelmatig in het weekend op uit. Lekker naar het bos of een pretpark. En af en toe een avondje Netflixen is ook heel chill.” 

Tot slot, werk je om te leven of leef je om te werken? 

“Ik werk om te leven. Maar eerlijk gezegd kan ik ook niet zonder mijn werk. Werken is, net als sporten, voor mij een uitlaatklep. Een combinatie is voor mij het allerbeste.” 

Over de auteur

Maaike de Boer

Contentmarketeer

Maaike de Boer werkt sinds 2016 als contentmarketeer bij Abiant. Zij schrijft onder andere artikelen voor abiant.nl en voor onze bedrijfsmagazines De Abianter en De Abianter Agro.

Collega's aan het woord

Ik voel me verantwoordelijk om een thuis te genereren voor ons EU-personeel.
Lisa Busscher

Lisa Busscher

Accountmanager
Koeien zijn levend vee en dat brengt risico’s met zich mee.
Kelly

Kelly

Bedrijfsverzorger
De afwisseling van klanten maakt het werk leuk.
Bauke Jilderda

Bauke Jilderda

Bestrijdingstechnicus
Op het werk en bij klanten ben ik dezelfde persoon als thuis.
Martina Kremer

Martina Kremer

Vestigingsmanager
Met de stap naar vestigingsmanager heb ik meer invloed op het commerciële succes van Abiant.
Sjoerd Muntendam

Sjoerd Muntendam

Vestigingsmanager
Ik vind het mooi om mensen verder te helpen met hun loopbaan.
Robert Freese

Robert Freese

Planner