Het grootste uitzendbureau in Groningen, Friesland en Drenthe

Collega Harm Jan over zijn werk als personeelsplanner Agro

Het werk van een planner begint altijd met luisteren.

Naam: Harm Jan Luring
Functie: Planner Abiant Agro
Opleiding: Facility Management
Werkzaam voor Abiant sinds: 2016

Fotograaf: Jan Buwalda Harm Jan Luring - personeelsplanner
Dagelijks zijn onze bedrijfsverzorgers bij agrarische ondernemingen aan het werk waar tijdelijk ondersteuning nodig is. Bijvoorbeeld omdat een boer een been heeft gebroken of omdat een medewerker met zwangerschapsverlof is. Zodra een hulpvraag binnenkomt beoordeelt de planner welke bedrijfsverzorger waar ingezet moet worden. Planner Harm Jan Luring vertelt meer over zijn werk. 

“Samen met mijn medeplanner Lynette de Vries zorg ik ervoor dat coöperatieleden met een hulpvraag goed worden geholpen. Het werk van een planner begint altijd met luisteren. Zo kunnen we de hulpvraag goed inschatten en passende vervanging organiseren. We kijken naar de beschikbare bedrijfsverzorgers; mocht iemand bekend zijn op het adres dan heeft dat de voorkeur. Verder kijken we naar reisafstand en welke ervaring nodig is op het bedrijf. Tijdens de hulp houden we contact met het lid en de bedrijfsverzorger, niet alleen over de voortgang maar ook over eventuele veranderingen in de planning. 

Het heeft onze voorkeur om één persoon in te zetten per hulpaanvraag, maar dit is natuurlijk niet in alle gevallen haalbaar. Soms is het noodzakelijk om te schuiven in de planning omdat iemand vanwege zijn ervaring nodig is op een andere locatie. Daarnaast proberen we te zorgen voor een goede werk-privébalans voor onze bedrijfsverzorgers. Samen met de hulpaanvrager maken we afspraken over de planning. In overleg is er veel mogelijk. Voor een efficiënte start van onze hulp is het altijd fijn wanneer ieder bedrijf een korte handleiding heeft met werkinstructies. In het verlengde daarvan is het dan ook van belang om het nieuwe klantportaal te gebruiken. Hierin kan de bedrijfsverzorger dan in één overzicht alle belangrijke bedrijfsinformatie vinden. 

Ons team bedrijfsverzorgers bestaat uit een gevarieerde groep mensen. Jong en oud. Ervaren en bedrijfsverzorgers in opleiding. Het opleiden en bijscholen doen we ook bij leden op het bedrijf. Zo leren bedrijfsverzorgers bijvoorbeeld werken met de nieuwste melkrobot of hoe ze moeten voeren met een zelfrijdende mengvoerwagen. De ervaren krachten worden op de intensievere adressen ingezet en degenen die net starten worden via een goed traject opgeleid zodat ze de juiste werkervaring op kunnen doen. Een nieuwe bedrijfsverzorger begint altijd op adressen waar de boer zelf aanwezig is. Daarna word je gaandeweg ingezet op plekken waar er meer wordt gevraagd van de bedrijfsverzorger. Dit kan te maken hebben met de complexiteit van de werkzaamheden of omdat er emotioneel veel gebeurd is op een bedrijf door ziekte of overlijden. De bedrijfsverzorger probeert dan de stabiele factor te zijn die het bedrijf laat draaien. 

Het werken als bedrijfsverzorger is dan ook een ideale baan voor jonge agrariërs die misschien over een aantal jaar het bedrijf thuis willen overnemen. Je doet op meerdere bedrijven extra ervaring op en leert verschillende type bedrijven kennen. Daarnaast doe je dankbaar werk. Je helpt de boer herstellen door tijdelijk het werk over te nemen.”

Over de auteur

Maaike de Boer

Contentmarketeer

Maaike de Boer werkt sinds 2016 als contentmarketeer bij Abiant. Zij schrijft onder andere artikelen voor abiant.nl en voor onze bedrijfsmagazines De Abianter en De Abianter Agro.

Collega's aan het woord

Ik voel me verantwoordelijk om een thuis te genereren voor ons EU-personeel.
Lisa Busscher

Lisa Busscher

Accountmanager
Koeien zijn levend vee en dat brengt risico’s met zich mee.
Kelly

Kelly

Bedrijfsverzorger
De afwisseling van klanten maakt het werk leuk.
Bauke Jilderda

Bauke Jilderda

Bestrijdingstechnicus
Op het werk en bij klanten ben ik dezelfde persoon als thuis.
Martina Kremer

Martina Kremer

Vestigingsmanager
Met de stap naar vestigingsmanager heb ik meer invloed op het commerciële succes van Abiant.
Sjoerd Muntendam

Sjoerd Muntendam

Vestigingsmanager
Ik vind het mooi om mensen verder te helpen met hun loopbaan.
Robert Freese

Robert Freese

Planner