Veilig werken in de regen

veilig werken in de regen.png

Iedere dag moeten bikkels met een buitenberoep buiten aan het werk. Of het nu stormt, vriest of tropisch warm is, de werkzaamheden gaan in de meeste weersomstandigheden gewoon door. Dus ook wanneer het hondenweer is. In dit artikel geven we je handige tips zodat jij voortaan extra veilig kunt werken in de regen. 

Op de werkvloer is de veiligheid en de gezondheid van jou en je collega's het allerbelangrijkste. Op regenachtige dagen is het verstandig om extra alert om te gaan met de natte omstandigheden omdat er persoonlijke veiligheidsrisico's kunnen ontstaan door het natte weer. Gereedschap kan bijvoorbeeld gemakkelijker uit de handen wegglippen en wanneer je langs de weg werkt is de kans groter dat door de weersomstandigheden weggebruikers je niet zien. Daarnaast is het onprettig om de hele dag met een nat pak rond te moeten lopen wanneer je doorweekt bent. Dit geeft een koud en verkleumd gevoel. Goede persoonlijke beschermingsmiddelen, zoals een goed regenpak zijn dan ook noodzakelijk om een regenachtige buitenwerkdag goed door te komen. 

Tips om veilig te werken in de regen

  • Bekijk of je afgeschermd kunt werken, bijvoorbeeld door het plaatsen van afschermingskleden, een tijdelijk afdakje of een paraplu.
  • Draag de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen, zoals ademende regenkleding en een nekflap aan helm of pet.  
  • Werk je met gereedschap? Zorg dat je gereedschap droog blijft en voorkom dat het uit je handen glipt.
  • Controleer of machines en apparaten veilig gebruikt kunnen worden in de regen; voorkom elektrocutiegevaar!
  • Rijd je met zwaar materieel? Controleer of het terrein geschikt is om te betreden. 
  • Doorweekt? Werk niet te lang door in natte kleding. Verwissel je natte pak voor een droge set kleding. 
  • Door regen verslechtert het zicht. Wanneer je zelf onderweg bent, let dan extra goed op. Werk je zelf langs de weg? Zorg dat je extra goed zichtbaar bent. 

Recht op een veilige werkplek

Als werknemer heb je recht op een veilige werkplek. Wanneer je buiten werkt moet je onder alle weersomstandigheden veilig kunnen werken. Het is daarom belangrijk om met je werkgever te bespreken welke stappen je moet volgen om ervoor te zorgen dat jij je werk veilig kunt doen. Vertrouw je de weersomstandigheden niet? Overleg dan wat je kunt doen met je opdrachtgever om de risico's te verminderen. 

Lijn.jpg