Het grootste uitzendbureau in Groningen, Friesland en Drenthe

Risico inventarisatie- en evaluatie

 • 8 september 2020
 • Veiligheid
 • Maaike de Boer

Met de RI&E (risico-inventarisatie en -evaluatie) breng je de veiligheids- en gezondheidsrisico’s van je bedrijf in kaart. En je geeft aan wat je gaat doen om ze onder controle te krijgen. Een goed opgestelde RI&E helpt ongelukken te voorkomen.

Risico inventarisatie- en evaluatie

Wat is een RI&E?

Een RI&E bestaat uit twee componenten: een lijst met alle veiligheids- en gezondheidsrisico’s in je bedrijf, en een plan voor het oplossen ervan. Met die twee kun je de risico’s voor jouw personeel en je bedrijf terugdringen.

Wat heb je aan een risico-inventarisatie en -evaluatie?

 • Je hebt in kaart welke risico’s je loopt
 • Minder kans op ongevallen en verzuim
 • Zicht op de maatregelen die je het best als eerste kunt nemen
 • Je voldoet aan de wettelijke verplichting en voorkomt boetes

Voor wie is de risico-inventarisatie en -evaluatie?

Ieder bedrijf met personeel moet een RI&E hebben. Heb je meer dan 25 medewerkers (inclusief uitzendkrachten en/ of zzp’ers)? Dan moet je de RI&E door een deskundige laten toetsen. Als je geen RI&E hebt, kun je een boete van de Nederlandse Arbeidsinspectie krijgen. Ook wanneer je geen personeel hebt, heb je waarschijnlijk wel regelmatig bezoekers op je bedrijf. Denk aan leveranciers en gasten. Neem het zekere voor het onzekere en breng de risico’s in kaart.

Inhoud van de risico-inventarisatie en -evaluatie

 1. Wat zijn de risico’s? (inventarisatie)
  De eerste stap bij het uitvoeren van een RI&E is het in kaart brengen van de risico’s in je bedrijf.
 2. Hoe groot zijn de risico’s? (evaluatie)
  Als je de risico’s in kaart hebt ga je deze evalueren. De grootste risico’s staan bovenaan de lijst. De kleinste risico’s onderaan.
 3. Hoe ga je de risico’s aanpakken? (plan van aanpak)
  Je hebt nu een lijst met risico’s. In het plan van aanpak geef je aan welke maatregelen je gaat nemen om de risico’s onder controle te krijgen.
 4. Toetsing van je RI&E
  De wet verplicht je in de meeste gevallen om je RI&E door een gecertificeerde arbodienst/ deskundige te toetsen. Ook als je niet wettelijk verplicht bent dit te doen is dit aan te bevelen.
 5. Aan de slag
  Je bent nu klaar om de risico’s op ongelukken in jouw organisatie te verkleinen. In het plan van aanpak staat duidelijk wie, wat en wanneer je dat gaat doen. Zo’n plan maak je niet voor niets dus aan de slag ermee!

Wat als ik te laat ben met het vernieuwen van mijn RI&E?

De arbowet schrijft niet voor hoe oud een RI&E mag zijn. Er staat dat een bedrijf een actuele RI&E moet hebben. Bij wijzigingen, zoals een verbouwing, nieuwbouw of nieuwe machines moet je de RI&E bijwerken. Je bepaalt dus zelf of je RI&E nog actueel is. Als je RI&E niet actueel is kun je een boete van de Nederlandse Arbeidsinspectie krijgen.

Opstellen van een RIE

Het opstellen van een RI&E kun je vaak gemakkelijk zelf doen. Niet alleen omdat de overheid dit wil, maar natuurlijk vooral omdat je als werkgever niet wil dat je personeel iets overkomt. Op rie.nl vind je alle informatie die je kan helpen om een RI&E te maken.

Ben je aangesloten bij Colland dan is de RI&E van Stigas gratis. Met de RI&E van Stigas heb je een RI&E die is afgestemd op je sector. Ook kun je gebruikmaken van ervaren agrarische adviseurs. Je betaalt alleen als je begeleiding wilt of als je je RI&E laat toetsen. De kosten voor een bedrijfsbezoek van een adviseur hangen af van hoeveel personeel je in dienst hebt. Op stigas.nl zijn de kosten terug te vinden.

Registreren van ongevallen

Stigas heeft in de risico-inventarisatie en –evaluatie (RI&E) het onderdeel ongevallenregistratie toegevoegd. Hiermee kun je ongevallen - maar ook bijna-ongevallen - systematisch registreren, onderzoeken en maatregelen nemen. Ook is hier meer informatie te vinden over hoe je van ongevallen kunt leren. Zo voldoe je meteen aan de eisen vanuit de Arbowet. De privacy wordt hierbij gewaarborgd.

Registreren werkt als volgt:

 1. Ga naar jouw (RI&E) van Stigas.
 2. Open het dashboard en registreer hierin het ongeval.

Bron: Stigas en rie.nl

Over de auteur

Maaike de Boer

Contentmarketeer

Maaike de Boer werkt sinds 2016 als contentmarketeer bij Abiant. Zij schrijft onder andere artikelen voor abiant.nl en voor onze bedrijfsmagazines De Abianter en De Abianter Agro.

Lees onze blogartikelen

7 tips voor een pakkende motivatiebrief

Sollicitatietips

7 tips voor een pakkende motivatiebrief

Ben je een vacature tegengekomen waar je enthousiast van wordt? Dan wil je natuurlijk dat de potentiële werkgever net zo enthousiast wordt over jou, als jij over de vacature. Een pakkende motivatiebrief is daarbij erg belangrijk. Met deze tips zorg je ervoor dat je een motivatiebrief schrijft die enthousiasmeert, pakkend is en waardoor jij wordt uitgenodigd op een gesprek.
Lees meer
Infographic: Groep werkenden Abiant Uitzendgroep

Algemeen

Infographic: Groep werkenden Abiant Uitzendgroep

Ontdek de trends en demografische kenmerken van de werkenden bij Abiant in 2023. Deze infographic biedt inzicht in de gemiddelde leeftijd, woonplaats, werktijden, opleidingsniveau, brancheverdeling, genderverdeling en contractfase van de kandidaten. Leer meer over de diverse groep werkenden die Abiant in 2023 vertegenwoordigde.
Lees meer
Zo werkt dat: Zelfonderzoek en rapportage bij ongevallen

Veiligheid

Zo werkt dat: Zelfonderzoek en rapportage bij ongevallen

De Nederlandse Arbeidsinspectie heeft een nieuwe werkwijze voor onderzoek bij ongevallen ingevoerd, waarbij werkgevers nu vaak zelf hun onderzoek kunnen uitvoeren. Na uitgebreid onderzoek en een pilot bleek deze aanpak te leiden tot meer investeringen in veiligheidsmaatregelen door werkgevers. De inspecteurs zijn ook getraind in deze nieuwe aanpak, die gebaseerd is op vertrouwen en gericht is op preventie. De meldingsplicht voor arbeidsongevallen blijft bestaan en werkgevers moeten niet alleen naar de basisoorzaak, maar ook naar achterliggende oorzaken kijken om de veiligheid daadwerkelijk te verbeteren.
Lees meer
Zorg dat de werknemer blijft

Algemeen

Zorg dat de werknemer blijft

Steeds meer werkgevers hebben grote moeite met het vinden van nieuwe medewerkers. Minstens zo’n grote uitdaging is het aan boord houden van personeel. Als gevolg van de krapte op de arbeidsmarkt durven steeds meer werknemers een stap in hun carrière te zetten buiten de deur van hun huidige werkgever. Daarnaast vinden jonge professionals het belangrijk om in het begin van hun carrière bij verschillende werkgevers aan de slag te gaan. In deze blog geef ik handige tips om de kans op verloop te verkleinen.
Lees meer
Het schaap met vijf poten

Algemeen

Het schaap met vijf poten

De huidige arbeidsmarkt is voor het eerst in jaren weer ‘gespannen’. De vraag naar arbeid is bovengemiddeld terwijl het beschikbare aanbod arbeidskrachten relatief laag is. Door de aantrekkende economie hebben steeds meer bedrijven moeite met het vinden van personeel. Goede mensen vinden en behouden is essentieel voor een bedrijf. Het is in de huidige markt dus steeds belangrijker om goed na te denken over het wervingstraject voor nieuw personeel. Maar hoe vind je in tijden van schaarste goed personeel?
Lees meer
Niet gevonden

Algemeen

Niet gevonden

Steeds vaker wordt mij de vraag gesteld hoe ik kandidaten wél weet te vinden voor openstaande vacatures. Opdrachtgevers hebben namelijk meer en meer moeite om juiste kandidaten te vinden. Sollicitanten zijn er nauwelijks en wanneer er dan eindelijk een sollicitant reageert, blijkt deze totaal niet aan te sluiten bij het profiel. Zelfs niet wanneer het beeld van het ‘Schaap met vijf poten’ wordt losgelaten.
Lees meer