Het grootste uitzendbureau in Groningen, Friesland en Drenthe

Risico inventarisatie- en evaluatie

 • 8 september 2020
 • Veiligheid
 • Maaike de Boer

Met de RI&E (risico-inventarisatie en -evaluatie) breng je de veiligheids- en gezondheidsrisico’s van je bedrijf in kaart. En je geeft aan wat je gaat doen om ze onder controle te krijgen. Een goed opgestelde RI&E helpt ongelukken te voorkomen.

Risico inventarisatie- en evaluatie

Wat is een RI&E?

Een RI&E bestaat uit twee componenten: een lijst met alle veiligheids- en gezondheidsrisico’s in je bedrijf, en een plan voor het oplossen ervan. Met die twee kun je de risico’s voor jouw personeel en je bedrijf terugdringen.

Wat heb je aan een risico-inventarisatie en -evaluatie?

 • Je hebt in kaart welke risico’s je loopt
 • Minder kans op ongevallen en verzuim
 • Zicht op de maatregelen die je het best als eerste kunt nemen
 • Je voldoet aan de wettelijke verplichting en voorkomt boetes

Voor wie is de risico-inventarisatie en -evaluatie?

Ieder bedrijf met personeel moet een RI&E hebben. Heb je meer dan 25 medewerkers (inclusief uitzendkrachten en/ of zzp’ers)? Dan moet je de RI&E door een deskundige laten toetsen. Als je geen RI&E hebt, kun je een boete van de Nederlandse Arbeidsinspectie krijgen. Ook wanneer je geen personeel hebt, heb je waarschijnlijk wel regelmatig bezoekers op je bedrijf. Denk aan leveranciers en gasten. Neem het zekere voor het onzekere en breng de risico’s in kaart.

Inhoud van de risico-inventarisatie en -evaluatie

 1. Wat zijn de risico’s? (inventarisatie)
  De eerste stap bij het uitvoeren van een RI&E is het in kaart brengen van de risico’s in je bedrijf.
 2. Hoe groot zijn de risico’s? (evaluatie)
  Als je de risico’s in kaart hebt ga je deze evalueren. De grootste risico’s staan bovenaan de lijst. De kleinste risico’s onderaan.
 3. Hoe ga je de risico’s aanpakken? (plan van aanpak)
  Je hebt nu een lijst met risico’s. In het plan van aanpak geef je aan welke maatregelen je gaat nemen om de risico’s onder controle te krijgen.
 4. Toetsing van je RI&E
  De wet verplicht je in de meeste gevallen om je RI&E door een gecertificeerde arbodienst/ deskundige te toetsen. Ook als je niet wettelijk verplicht bent dit te doen is dit aan te bevelen.
 5. Aan de slag
  Je bent nu klaar om de risico’s op ongelukken in jouw organisatie te verkleinen. In het plan van aanpak staat duidelijk wie, wat en wanneer je dat gaat doen. Zo’n plan maak je niet voor niets dus aan de slag ermee!

Wat als ik te laat ben met het vernieuwen van mijn RI&E?

De arbowet schrijft niet voor hoe oud een RI&E mag zijn. Er staat dat een bedrijf een actuele RI&E moet hebben. Bij wijzigingen, zoals een verbouwing, nieuwbouw of nieuwe machines moet je de RI&E bijwerken. Je bepaalt dus zelf of je RI&E nog actueel is. Als je RI&E niet actueel is kun je een boete van de Nederlandse Arbeidsinspectie krijgen.

Opstellen van een RIE

Het opstellen van een RI&E kun je vaak gemakkelijk zelf doen. Niet alleen omdat de overheid dit wil, maar natuurlijk vooral omdat je als werkgever niet wil dat je personeel iets overkomt. Op rie.nl vind je alle informatie die je kan helpen om een RI&E te maken.

Ben je aangesloten bij Colland dan is de RI&E van Stigas gratis. Met de RI&E van Stigas heb je een RI&E die is afgestemd op je sector. Ook kun je gebruikmaken van ervaren agrarische adviseurs. Je betaalt alleen als je begeleiding wilt of als je je RI&E laat toetsen. De kosten voor een bedrijfsbezoek van een adviseur hangen af van hoeveel personeel je in dienst hebt. Op stigas.nl zijn de kosten terug te vinden.

Registreren van ongevallen

Stigas heeft in de risico-inventarisatie en –evaluatie (RI&E) het onderdeel ongevallenregistratie toegevoegd. Hiermee kun je ongevallen - maar ook bijna-ongevallen - systematisch registreren, onderzoeken en maatregelen nemen. Ook is hier meer informatie te vinden over hoe je van ongevallen kunt leren. Zo voldoe je meteen aan de eisen vanuit de Arbowet. De privacy wordt hierbij gewaarborgd.

Registreren werkt als volgt:

 1. Ga naar jouw (RI&E) van Stigas.
 2. Open het dashboard en registreer hierin het ongeval.

Bron: Stigas en rie.nl

Over de auteur

Maaike de Boer

Contentmarketeer

Maaike de Boer werkt sinds 2016 als contentmarketeer bij Abiant. Zij schrijft onder andere artikelen voor abiant.nl en voor onze bedrijfsmagazines De Abianter en De Abianter Agro.

Lees onze blogartikelen

Zorg dat de werknemer blijft

Algemeen

Zorg dat de werknemer blijft

Steeds meer werkgevers hebben grote moeite met het vinden van nieuwe medewerkers. Minstens zo’n grote uitdaging is het aan boord houden van personeel. Als gevolg van de krapte op de arbeidsmarkt durven steeds meer werknemers een stap in hun carrière te zetten buiten de deur van hun huidige werkgever. Daarnaast vinden jonge professionals het belangrijk om in het begin van hun carrière bij verschillende werkgevers aan de slag te gaan. In deze blog geef ik handige tips om de kans op verloop te verkleinen.
Lees meer
Het schaap met vijf poten

Algemeen

Het schaap met vijf poten

De huidige arbeidsmarkt is voor het eerst in jaren weer ‘gespannen’. De vraag naar arbeid is bovengemiddeld terwijl het beschikbare aanbod arbeidskrachten relatief laag is. Door de aantrekkende economie hebben steeds meer bedrijven moeite met het vinden van personeel. Goede mensen vinden en behouden is essentieel voor een bedrijf. Het is in de huidige markt dus steeds belangrijker om goed na te denken over het wervingstraject voor nieuw personeel. Maar hoe vind je in tijden van schaarste goed personeel?
Lees meer
Niet gevonden

Algemeen

Niet gevonden

Steeds vaker wordt mij de vraag gesteld hoe ik kandidaten wél weet te vinden voor openstaande vacatures. Opdrachtgevers hebben namelijk meer en meer moeite om juiste kandidaten te vinden. Sollicitanten zijn er nauwelijks en wanneer er dan eindelijk een sollicitant reageert, blijkt deze totaal niet aan te sluiten bij het profiel. Zelfs niet wanneer het beeld van het ‘Schaap met vijf poten’ wordt losgelaten.
Lees meer
Werken met stieren? Voorkom ongelukken

Veiligheid

Werken met stieren? Voorkom ongelukken

Werken met stieren is niet zonder risico's. Elk jaar zijn er gemiddeld 1 à 2 dodelijke ongelukken met stieren in ons land. De meeste (dodelijke) ongelukken met stieren zijn veroorzaakt door kopstoten, trappen en het uitglijden van de stier. Met de juiste voorbereiding en informatievoorzienig kunnen ongevallen worden voorkomen.
Lees meer
Weet jij hoe je veilig kunt werken? Doe de test!

Veiligheid

Weet jij hoe je veilig kunt werken? Doe de test!

Als uitzendkracht werk je soms op verschillende werklocaties. Het is daarom ontzettend belangrijk dat je als werknemer zelf goed op de hoogte bent van mogelijke gevaren op de werkvloer. Alleen op die manier kun je onveilige situaties sneller overzien. Ben je benieuwd of jij de risico's op je werk kunt herkennen? Doe dan snel onderstaande veiligheidstest van DOORZAAM.
Lees meer
Wat moet er in een cv staan?

Sollicitatietips

Wat moet er in een cv staan?

Wanneer je solliciteert op een baan wordt er doorgaans ook gevraagd om een cv mee te sturen. Wat is eigenlijk een cv? En wat moet er tegenwoordig in een cv staan? In dit artikel vind je handige tips en een checklist zodat jij zeker weet dat jij een compleet cv hebt!
Lees meer