Het grootste uitzendbureau in Groningen, Friesland en Drenthe

Veilig werken in de regen

  • 8 oktober 2020
  • Veiligheid
  • Maaike de Boer

Iedere dag moeten bikkels met een buitenberoep buiten aan het werk. Of het nu stormt, vriest of tropisch warm is, de werkzaamheden gaan in de meeste weersomstandigheden gewoon door. Dus ook wanneer het hondenweer is. In dit artikel geven we je handige tips zodat jij voortaan extra veilig kunt werken in de regen.

Veilig werken in de regen

Op de werkvloer is de veiligheid en de gezondheid van jou en je collega's het allerbelangrijkste. Op regenachtige dagen is het verstandig om extra alert om te gaan met de natte omstandigheden omdat er persoonlijke veiligheidsrisico's kunnen ontstaan door het natte weer. Gereedschap kan bijvoorbeeld gemakkelijker uit de handen wegglippen en wanneer je langs de weg werkt is de kans groter dat door de weersomstandigheden weggebruikers je niet zien. Daarnaast is het onprettig om de hele dag met een nat pak rond te moeten lopen wanneer je doorweekt bent. Dit geeft een koud en verkleumd gevoel. Goede persoonlijke beschermingsmiddelen, zoals een goed regenpak zijn dan ook noodzakelijk om een regenachtige buitenwerkdag goed door te komen. 

Tips om veilig te werken in de regen

  • Bekijk of je afgeschermd kunt werken, bijvoorbeeld door het plaatsen van afschermingskleden, een tijdelijk afdakje of een paraplu.
  • Draag de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen, zoals ademende regenkleding en een nekflap aan helm of pet.  
  • Werk je met gereedschap? Zorg dat je gereedschap droog blijft en voorkom dat het uit je handen glipt.
  • Controleer of machines en apparaten veilig gebruikt kunnen worden in de regen; voorkom elektrocutiegevaar!
  • Rijd je met zwaar materieel? Controleer of het terrein geschikt is om te betreden.
  • Doorweekt? Werk niet te lang door in natte kleding. Verwissel je natte pak voor een droge set kleding.
  • Door regen verslechtert het zicht. Wanneer je zelf onderweg bent, let dan extra goed op. Werk je zelf langs de weg? Zorg dat je extra goed zichtbaar bent. 

Recht op een veilige werkplek

Als werknemer heb je recht op een veilige werkplek. Wanneer je buiten werkt moet je onder alle weersomstandigheden veilig kunnen werken. Het is daarom belangrijk om met je werkgever te bespreken welke stappen je moet volgen om ervoor te zorgen dat jij je werk veilig kunt doen. Vertrouw je de weersomstandigheden niet? Overleg dan wat je kunt doen met je opdrachtgever om de risico's te verminderen.

Over de auteur

Maaike de Boer

Contentmarketeer

Maaike de Boer werkt sinds 2016 als contentmarketeer bij Abiant. Zij schrijft onder andere artikelen voor abiant.nl en voor onze bedrijfsmagazines De Abianter en De Abianter Agro.

Lees onze blogartikelen

7 tips voor een pakkende motivatiebrief

Sollicitatietips

7 tips voor een pakkende motivatiebrief

Ben je een vacature tegengekomen waar je enthousiast van wordt? Dan wil je natuurlijk dat de potentiële werkgever net zo enthousiast wordt over jou, als jij over de vacature. Een pakkende motivatiebrief is daarbij erg belangrijk. Met deze tips zorg je ervoor dat je een motivatiebrief schrijft die enthousiasmeert, pakkend is en waardoor jij wordt uitgenodigd op een gesprek.
Lees meer
Infographic: Groep werkenden Abiant Uitzendgroep

Algemeen

Infographic: Groep werkenden Abiant Uitzendgroep

Ontdek de trends en demografische kenmerken van de werkenden bij Abiant in 2023. Deze infographic biedt inzicht in de gemiddelde leeftijd, woonplaats, werktijden, opleidingsniveau, brancheverdeling, genderverdeling en contractfase van de kandidaten. Leer meer over de diverse groep werkenden die Abiant in 2023 vertegenwoordigde.
Lees meer
Zo werkt dat: Zelfonderzoek en rapportage bij ongevallen

Veiligheid

Zo werkt dat: Zelfonderzoek en rapportage bij ongevallen

De Nederlandse Arbeidsinspectie heeft een nieuwe werkwijze voor onderzoek bij ongevallen ingevoerd, waarbij werkgevers nu vaak zelf hun onderzoek kunnen uitvoeren. Na uitgebreid onderzoek en een pilot bleek deze aanpak te leiden tot meer investeringen in veiligheidsmaatregelen door werkgevers. De inspecteurs zijn ook getraind in deze nieuwe aanpak, die gebaseerd is op vertrouwen en gericht is op preventie. De meldingsplicht voor arbeidsongevallen blijft bestaan en werkgevers moeten niet alleen naar de basisoorzaak, maar ook naar achterliggende oorzaken kijken om de veiligheid daadwerkelijk te verbeteren.
Lees meer
Zorg dat de werknemer blijft

Algemeen

Zorg dat de werknemer blijft

Steeds meer werkgevers hebben grote moeite met het vinden van nieuwe medewerkers. Minstens zo’n grote uitdaging is het aan boord houden van personeel. Als gevolg van de krapte op de arbeidsmarkt durven steeds meer werknemers een stap in hun carrière te zetten buiten de deur van hun huidige werkgever. Daarnaast vinden jonge professionals het belangrijk om in het begin van hun carrière bij verschillende werkgevers aan de slag te gaan. In deze blog geef ik handige tips om de kans op verloop te verkleinen.
Lees meer
Het schaap met vijf poten

Algemeen

Het schaap met vijf poten

De huidige arbeidsmarkt is voor het eerst in jaren weer ‘gespannen’. De vraag naar arbeid is bovengemiddeld terwijl het beschikbare aanbod arbeidskrachten relatief laag is. Door de aantrekkende economie hebben steeds meer bedrijven moeite met het vinden van personeel. Goede mensen vinden en behouden is essentieel voor een bedrijf. Het is in de huidige markt dus steeds belangrijker om goed na te denken over het wervingstraject voor nieuw personeel. Maar hoe vind je in tijden van schaarste goed personeel?
Lees meer
Niet gevonden

Algemeen

Niet gevonden

Steeds vaker wordt mij de vraag gesteld hoe ik kandidaten wél weet te vinden voor openstaande vacatures. Opdrachtgevers hebben namelijk meer en meer moeite om juiste kandidaten te vinden. Sollicitanten zijn er nauwelijks en wanneer er dan eindelijk een sollicitant reageert, blijkt deze totaal niet aan te sluiten bij het profiel. Zelfs niet wanneer het beeld van het ‘Schaap met vijf poten’ wordt losgelaten.
Lees meer