Het grootste uitzendbureau in Groningen, Friesland en Drenthe

Veilig werken met machines

 • 18 november 2020
 • Veiligheid
 • Maaike de Boer

Helaas gebeuren er nog regelmatig ongevallen met machines die voorkomen hadden kunnen worden. Bijvoorbeeld door een betere kennis over de machines. Bij het beoordelen of een machine veilig genoeg is om mee te werken, is het belangrijk om eerst de risico’s in kaart te brengen en uiteraard de eventuele risico’s zoveel mogelijk te beperken. Tijd voor meer inzicht in machineveiligheid.

Veilig werken met machines

Veiligheid is een kwestie van mentaliteit, welzijn en kennis en vakbekwaamheid

Mentaliteit: Dit zegt alles over iemands verantwoordelijkheidsgevoel. Hoe gedraag je je op de werkvloer? Het is niet belangrijk om stoer te doen of haast te hebben. Het gaat om de veiligheid van jezelf en die van anderen.

Welzijn: Wanneer er met machines wordt gewerkt is het extra belangrijk om het hoofd erbij te houden. Afleiding kan immers voor ongelukken zorgen. Een goede sfeer tussen collega’s onderling bevordert veilige werkomstandigheden.

Kennis en vakbekwaamheid: Voordat er met machines gewerkt mag worden, moet je voldoende theoretische en praktische instructies hebben gehad om het werk veilig uit te kunnen voeren. Daarnaast spreekt het voor zich dat je je bewust bent van de eventuele gevaren.

280 mensen

Circa 280 mensen verliezen jaarlijks lichaamsdelen, vooral vingers of delen daarvan, tijdens werkzaamheden met machines met bewegende onderdelen. 

22 procent

Ongeveer 22 procent van alle arbeidsongevallen is een ongeval met een bewegend deel van een machines.

Dagelijkse controle

 • Werkt de noodstop?
 • Zijn de machine en onderdelen in goede staat?
 • Zijn bewegende of draaiende delen van de machine afgeschermd?

Is het antwoord nee? Los eerst het probleem op!

Activiteit

Activiteit van slachtoffer voorafgaand aan ongeval

 • Bedienen van de machine (o.a. opstarten, invoeren, testen, afstellen, bijstellen, weghalen)
 • Losmaken of deblokkeren
 • Schoonmaken
 • Onderhoud
 • Overig (o.a. voorbij lopen, erbij staan)

10 vuistregels machineveiligheid

 1. Volg de veiligheidsvoorschriften op.
 2. Werk alleen met machines waarover je een instructie hebt gehad.
 3. Gebruik een machine waarvoor deze is bedoeld.
 4. Houd afstand van de gevarenzone van een machine.
 5. Zet altijd een machine uit en een rijdende machine op de rem voordat er onderhoud of schoonmaakwerk wordt uitgevoerd.
 6. Klim nooit op een machine.
 7. Spreek collega’s aan op onveilig gedrag.
 8. Voer tijdig onderhoud en reparaties uit.
 9. Weinig tijd is nooit een reden om een ongeval te riskeren.
 10. Leer van andermans fouten.

Over de auteur

Maaike de Boer

Contentmarketeer

Maaike de Boer werkt sinds 2016 als contentmarketeer bij Abiant. Zij schrijft onder andere artikelen voor abiant.nl en voor onze bedrijfsmagazines De Abianter en De Abianter Agro.

Lees onze blogartikelen

Zorg dat de werknemer blijft

Algemeen

Zorg dat de werknemer blijft

Steeds meer werkgevers hebben grote moeite met het vinden van nieuwe medewerkers. Minstens zo’n grote uitdaging is het aan boord houden van personeel. Als gevolg van de krapte op de arbeidsmarkt durven steeds meer werknemers een stap in hun carrière te zetten buiten de deur van hun huidige werkgever. Daarnaast vinden jonge professionals het belangrijk om in het begin van hun carrière bij verschillende werkgevers aan de slag te gaan. In deze blog geef ik handige tips om de kans op verloop te verkleinen.
Lees meer
Het schaap met vijf poten

Algemeen

Het schaap met vijf poten

De huidige arbeidsmarkt is voor het eerst in jaren weer ‘gespannen’. De vraag naar arbeid is bovengemiddeld terwijl het beschikbare aanbod arbeidskrachten relatief laag is. Door de aantrekkende economie hebben steeds meer bedrijven moeite met het vinden van personeel. Goede mensen vinden en behouden is essentieel voor een bedrijf. Het is in de huidige markt dus steeds belangrijker om goed na te denken over het wervingstraject voor nieuw personeel. Maar hoe vind je in tijden van schaarste goed personeel?
Lees meer
Niet gevonden

Algemeen

Niet gevonden

Steeds vaker wordt mij de vraag gesteld hoe ik kandidaten wél weet te vinden voor openstaande vacatures. Opdrachtgevers hebben namelijk meer en meer moeite om juiste kandidaten te vinden. Sollicitanten zijn er nauwelijks en wanneer er dan eindelijk een sollicitant reageert, blijkt deze totaal niet aan te sluiten bij het profiel. Zelfs niet wanneer het beeld van het ‘Schaap met vijf poten’ wordt losgelaten.
Lees meer
Werken met stieren? Voorkom ongelukken

Veiligheid

Werken met stieren? Voorkom ongelukken

Werken met stieren is niet zonder risico's. Elk jaar zijn er gemiddeld 1 à 2 dodelijke ongelukken met stieren in ons land. De meeste (dodelijke) ongelukken met stieren zijn veroorzaakt door kopstoten, trappen en het uitglijden van de stier. Met de juiste voorbereiding en informatievoorzienig kunnen ongevallen worden voorkomen.
Lees meer
Weet jij hoe je veilig kunt werken? Doe de test!

Veiligheid

Weet jij hoe je veilig kunt werken? Doe de test!

Als uitzendkracht werk je soms op verschillende werklocaties. Het is daarom ontzettend belangrijk dat je als werknemer zelf goed op de hoogte bent van mogelijke gevaren op de werkvloer. Alleen op die manier kun je onveilige situaties sneller overzien. Ben je benieuwd of jij de risico's op je werk kunt herkennen? Doe dan snel onderstaande veiligheidstest van DOORZAAM.
Lees meer
Wat moet er in een cv staan?

Sollicitatietips

Wat moet er in een cv staan?

Wanneer je solliciteert op een baan wordt er doorgaans ook gevraagd om een cv mee te sturen. Wat is eigenlijk een cv? En wat moet er tegenwoordig in een cv staan? In dit artikel vind je handige tips en een checklist zodat jij zeker weet dat jij een compleet cv hebt!
Lees meer