Het grootste uitzendbureau in Groningen, Friesland en Drenthe

 • Ik zoek werk
 • Blogs
 • Abiant is VCU-gecertificeerd, maar waar staat dit eigenlijk voor?

Abiant is VCU-gecertificeerd, maar waar staat dit eigenlijk voor?

 • 17 maart 2023
 • Wet- en regelgeving
 • Brigitte Gijzen

VCU staat voor Veiligheid Gezondheid Checklist Uitzendorganisaties. Het is een in Nederland ontwikkelde norm die bedoeld is voor uitzendbureaus die flexibel personeel uitzenden naar VCA-gecertificeerde bedrijven. De VCU-norm is namelijk een afgeleide van de VCA-norm die staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers. Het doel van de VCU-norm is dat flexmedewerkers die risicovolle werkzaamheden uitvoeren gezond en veilig werken. Wanneer je als uitzendbureau in het bezit bent van een VCU-certificaat toon je daarmee aan dat je de veiligheid van je flexmedewerkers serieus neemt.

Abiant is VCU-gecertificeerd, maar waar staat dit eigenlijk voor?

Hoe behaal je het VCU-certificaat?

Wat moet je doen voor een VCU-certificaat? Zoals de naam al aangeeft bestaat VCU uit een checklist. Deze checklist vormt een leidraad voor het nemen van maatregelen op het gebied van veilig en gezond werken. Daarmee worden risico’s teruggedrongen en verbetert de continuïteit van de organisatie. Om dat te realiseren is het zaak dat er een managementsysteem wordt opgezet. Abiant heeft dit gedaan door procedures op te stellen en deze op te nemen in het VCU-handboek. Vanuit de norm wordt dit het VG-beheersysteem genoemd. Zodra je als uitzendbureau VCU-gecertificeerd bent, kun je aantonen dat je het VG-beheersysteem binnen je organisatie op orde hebt. Dit betekent nog niet dat je automatisch gecertificeerd bent; het certificaat moet je eerst behalen. TÜV Nederland heeft Abiant in 2006 gecertificeerd en daarna ieder jaar tijdens een tweedaagse audit beoordeeld of Abiant nog steeds aan de eisen voldoet.

VCU in de toekomst van Abiant

MF Groep, onderdeel van Abiant, is ook al sinds jaar en dag VCU-gecertificeerd. We zijn daarom afgelopen jaar gestart met een onderzoek om te kijken of we voor beide labels tot één VCU-certificaat kunnen komen. Dit onderzoek hebben we positief afgerond en dat betekent dat we dit jaar een gezamenlijke audit doorlopen. De audit start dit jaar op 3 april met een vooronderzoek en wordt op 8 mei afgesloten met een bezoek aan een aantal vestigingen. De vestigingen moeten op deze dag een aantal zaken laten zien. O.a.:

 • Zijn de aanvragen van klanten volledig en juist geregistreerd
 • Is er een gedegen match gemaakt tussen klant en flexmedewerker
 • Zijn de juiste benodigde persoonlijke beschermingsmiddelen uitgereikt
 • Zijn evaluatiemomenten met klant en flexmedewerker geregistreerd
 • Zijn er arbeidsongevallen geweest
 • Zijn de werkplekbezoeken uitgevoerd
 • Vindt er regelmatig werkoverleg plaats

Kortom; worden alle stappen in het uitzenden en detacheren van de passende flexmedewerker bij een klant op de juiste manier uitgevoerd en niet minder belangrijk, wordt alles goed vastgelegd.

Wat wordt ieder jaar beoordeeld?

 • De directiebeoordeling met daarin een terugblik op het afgelopen jaar en het jaarplan met doelstellingen voor het komende jaar
 • De arbeidsongevallen die hebben plaatsgevonden en welke acties daarop zijn genomen
 • Verslagen van de interne audits op de vestigingen door de V&G-coördinator
 • Verslagen van werkplekbezoeken door de accountmanagers van de vestigingen; wat is er geconstateerd en welke acties zijn ondernomen
 • Of de personeelsdossiers van de flexmedewerkers en het kantoorpersoneel compleet zijn

Worden de werkzaamheden, risico’s en vereiste persoonlijke beschermingsmiddelen duidelijk omschreven in de aanvragen van onze klanten.

Wat is nieuw voor Abiant?

Tijdens de audit voor VCU zullen we ook geauditeerd worden voor het ISO 9001:2015 certificaat. ISO 9001 is de norm op het gebied van kwaliteitsmanagement. Het is wereldwijd erkend en met het behalen van deze ISO 9001 certificering tonen wij aan dat onze diensten van een hoogwaardige kwaliteit zijn. Daarnaast vragen overheden en grote bedrijven om een ISO 9001 certificering wanneer zij Abiant benaderen om mee te doen in een aanbesteding of tender. Dit vergroot de kansen voor Abiant in de markt. 

In de ISO-certificering trekken we ook in gezamenlijkheid op met de MF Groep. Zij zijn al sinds 1998 ISO gecertificeerd en hebben hierdoor al veel kennis en kunde op het gebied van kwaliteitsmanagement in huis. Samen verder, samen sterker!

Bron: certificeringsadvies.nl en vanvoorstconsult.nl

Over de auteur

Brigitte Gijzen

Hr-adviseur en kwaliteitscoördinator

Brigitte Gijzen werkt sinds 2002 als hr-adviseur en kwaliteitscoördinator bij Abiant. Zij schrijft onder andere artikelen over veiligheid voor abiant.nl en voor onze bedrijfsmagazines De Abianter en De Abianter Agro.

Lees onze blogartikelen

Infographic: Groep werkenden Abiant Uitzendgroep

Algemeen

Infographic: Groep werkenden Abiant Uitzendgroep

Ontdek de trends en demografische kenmerken van de werkenden bij Abiant in 2023. Deze infographic biedt inzicht in de gemiddelde leeftijd, woonplaats, werktijden, opleidingsniveau, brancheverdeling, genderverdeling en contractfase van de kandidaten. Leer meer over de diverse groep werkenden die Abiant in 2023 vertegenwoordigde.
Lees meer
Zo werkt dat: Zelfonderzoek en rapportage bij ongevallen

Veiligheid

Zo werkt dat: Zelfonderzoek en rapportage bij ongevallen

De Nederlandse Arbeidsinspectie heeft een nieuwe werkwijze voor onderzoek bij ongevallen ingevoerd, waarbij werkgevers nu vaak zelf hun onderzoek kunnen uitvoeren. Na uitgebreid onderzoek en een pilot bleek deze aanpak te leiden tot meer investeringen in veiligheidsmaatregelen door werkgevers. De inspecteurs zijn ook getraind in deze nieuwe aanpak, die gebaseerd is op vertrouwen en gericht is op preventie. De meldingsplicht voor arbeidsongevallen blijft bestaan en werkgevers moeten niet alleen naar de basisoorzaak, maar ook naar achterliggende oorzaken kijken om de veiligheid daadwerkelijk te verbeteren.
Lees meer
Zorg dat de werknemer blijft

Algemeen

Zorg dat de werknemer blijft

Steeds meer werkgevers hebben grote moeite met het vinden van nieuwe medewerkers. Minstens zo’n grote uitdaging is het aan boord houden van personeel. Als gevolg van de krapte op de arbeidsmarkt durven steeds meer werknemers een stap in hun carrière te zetten buiten de deur van hun huidige werkgever. Daarnaast vinden jonge professionals het belangrijk om in het begin van hun carrière bij verschillende werkgevers aan de slag te gaan. In deze blog geef ik handige tips om de kans op verloop te verkleinen.
Lees meer
Het schaap met vijf poten

Algemeen

Het schaap met vijf poten

De huidige arbeidsmarkt is voor het eerst in jaren weer ‘gespannen’. De vraag naar arbeid is bovengemiddeld terwijl het beschikbare aanbod arbeidskrachten relatief laag is. Door de aantrekkende economie hebben steeds meer bedrijven moeite met het vinden van personeel. Goede mensen vinden en behouden is essentieel voor een bedrijf. Het is in de huidige markt dus steeds belangrijker om goed na te denken over het wervingstraject voor nieuw personeel. Maar hoe vind je in tijden van schaarste goed personeel?
Lees meer
Niet gevonden

Algemeen

Niet gevonden

Steeds vaker wordt mij de vraag gesteld hoe ik kandidaten wél weet te vinden voor openstaande vacatures. Opdrachtgevers hebben namelijk meer en meer moeite om juiste kandidaten te vinden. Sollicitanten zijn er nauwelijks en wanneer er dan eindelijk een sollicitant reageert, blijkt deze totaal niet aan te sluiten bij het profiel. Zelfs niet wanneer het beeld van het ‘Schaap met vijf poten’ wordt losgelaten.
Lees meer
Werken met stieren? Voorkom ongelukken

Veiligheid

Werken met stieren? Voorkom ongelukken

Werken met stieren is niet zonder risico's. Elk jaar zijn er gemiddeld 1 à 2 dodelijke ongelukken met stieren in ons land. De meeste (dodelijke) ongelukken met stieren zijn veroorzaakt door kopstoten, trappen en het uitglijden van de stier. Met de juiste voorbereiding en informatievoorzienig kunnen ongevallen worden voorkomen.
Lees meer