Het grootste uitzendbureau in Groningen, Friesland en Drenthe

Een succesvolle match dankzij jobcoachingstraject

De jobcoach helpt mij met de begeleiding, dat is prettig.
Fotograaf: Jan Buwalda
Hij komt uit de autobranche maar voelt zich als een vis in het water in de agrarische sector. Sinds twee jaar werkt Marcel Dillema (36) bij het bedrijf Alfing BV in Termunterzijl. Zijn werkzaamheden bestaan onder meer uit het vullen van IBC-containers met vloeibare meststoffen, terreinonderhoud, verlading van vrachtauto's bij de graansilo in Appingedam en het werken met de heftruck. Hij voelt zich op zijn plek dankzij zijn werkgever en zijn jobcoach van Abiant.


Abiant matcht dagelijks uitzendmedewerkers met een groot en divers netwerk van opdrachtgevers. Met behulp van onze jobcoaches doen we dit ook voor personen met een zogenoemde afstand tot de arbeidsmarkt. Het doel is om deze afstand met geduld en oprechte aandacht te verkleinen, waarna deze doelgroep van grote waarde is op de werkvloer. Marcel Dillema is een van de voorbeelden waarbij dit goed is gelukt, vindt zijn jobcoach Henk Terpstra. Henk: “De combinatie van werkzaamheden, de manier waarop de opdrachtgever het oppakt met Marcel, de positieve sfeer in het bedrijf en de instelling van Marcel zelf dragen bij aan een succesvolle match.”

Wisselwerking

Jobcoaching is een persoonlijke begeleidingsvorm om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan passend werk te helpen of in functie te houden. Daarnaast is het traject voor de opdrachtgever een mogelijkheid om te kijken of de persoon in het bedrijf past en de werkzaamheden aankan. Jobcoach Henk: “Door goed contact te onderhouden met de kandidaat en de opdrachtgever weet een jobcoach welke zaken belangrijk zijn om het tot een succes te maken voor beide partijen. Dankzij de begeleiding van een jobcoach krijgt de kandidaat de aandacht om zich te ontwikkelen binnen het bedrijf. Marcel is heel gemotiveerd, dus in principe had hij daarin niet zoveel begeleiding nodig. Voor hem is duidelijke communicatie belangrijk en zo min mogelijk kopzorgen. Hij voelt zich prettig in een klein bedrijf, waar de lijntjes kort zijn. Hoe intens de begeleiding is, ligt dus aan de persoon en zijn of haar arbeidsinstelling. Marcel is een prachtig voorbeeld van hoe het kan gaan. Hij maakt stap voor stap een mooie ontwikkeling door. Dat komt ook omdat zijn opdrachtgever, Eddy Alfing, hem die mogelijkheden en kansen biedt. Het is een wisselwerking.”

Marcel Dillema
Stapsgewijs

Eddy Alfing heeft niet bewust gekozen voor een uitzendkracht uit het jobcoachingstraject. Eddy: “We kregen steeds meer werk en konden dit niet meer zelf oppakken. Dus belde ik mijn contactpersoon bij Abiant in Spijk. Ik vertelde wat voor persoon ik nodig had en om wat voor werkzaamheden het ging. Toen werd de vraag gesteld of het ook iemand uit het jobcoachingstraject mocht zijn. Daar stond ik wel voor open.” Eddy benadrukt dat veel te leren valt en dat het vooral draait om het hebben van geduld. Eddy: “Je begint met een basis en van daaruit ga je stapsgewijs verder. Ik weet dat je niet alles in één keer kunt leren, dus dat doen we rustig aan. Elke dag weer wat nieuws erbij. Je moet gewoon meelopen en dan komt het vanzelf. De jobcoach helpt mij met de begeleiding, dat is prettig. Henk geeft praktische tips en informeert naar hoe alles gaat.”

Jongensdroom

Dat het goed gaat met Marcel is duidelijk. Hij vindt zijn takenpakket leuk, heeft een klik met het bedrijf en is gemotiveerd om te werken. Binnenkort gaat hij lessen volgen om zijn vrachtwagenrijbewijs te halen. Dit wordt mogelijk gemaakt door de samenwerking tussen Abiant, Alfing BV en Marcel. Het rijden op een vrachtwagen is volgens Marcel een jongensdroom die uitkomt. Marcel: “Vroeger wilde ik buschauffeur worden en dit komt dicht in de buurt. Daarnaast is het een aanvulling op mijn andere werkzaamheden en dat maakt het werk nog afwisselender. Ik vind die afwisseling erg leuk, geen dag is hetzelfde.” Dat laatste wordt beaamd door Eddy: “Dit werk is niet voor iedereen weggelegd. Je moet snel kunnen schakelen, omdat je ’s ochtends te horen kunt krijgen dat je die dag heel wat anders gaat doen dan je dacht of je bent een uurtje later thuis in drukke tijden. Daar moet je wel tegen kunnen.”

Op zijn plek

Na een paar maanden jobcoaching wordt het traject langzaam afgebouwd en gaat Marcel over een tijdje zonder begeleiding aan de slag. Marcel: “Toen ik bij Alfing begon, wist ik niks van de agrarische sector. Een jobcoach is dan prettig om achter de hand te hebben, mocht je ergens in vast lopen of iets loopt niet lekker op de werkvloer, maar het is ook goed om gewoon even je ei kwijt te kunnen bij iemand die je begrijpt. De afgelopen maanden heb ik mijn contactmomenten met Henk gebruikt om bij te praten over de gang van zaken, maar binnenkort stoppen we ermee. Het gaat zo goed, ik zit hier helemaal op mijn plek.”

Over de auteur

Heidi van Duuren

Freelance tekstschrijver

Heidi van Duuren is freelance tekstschrijver en schrijft regelmatig artikelen voor onze bedrijfsmagazines De Abianter en De Abianter Agro.

Wat klanten zeggen over Abiant

Toen ik in het ziekenhuis lag, vond ik het een hele geruststelling om te weten dat alles goed geregeld was.
Maatschap van den Burg

Maatschap van den Burg

Abiant is snel en proactief en het team denkt met ons mee.
Gemeente Het Hogeland

Gemeente Het Hogeland

Wij hebben geen behoefte aan groei.
Melkveehouder Keestra

Melkveehouder Keestra

Grondverbeteringswerk gaat op gevoel.
Elzinga Loon- en Grondverzet

Elzinga Loon- en Grondverzet

We hebben gezien dat het werken met uitzendkrachten goed werkt.
Groninger Museum

Groninger Museum

Abiant weet wat een goede kandidaat voor ons is.
Vaatstra Installatietechniek

Vaatstra Installatietechniek