Het grootste uitzendbureau in Groningen, Friesland en Drenthe

Het werk bij Wagenborg Stevedoring is hollen of stilstaan

Er liggen veel kansen als je proactief bent en met ideeën komt. 
Fotografie: Jan Buwalda
Wagenborg Stevedoring in Delfzijl is gespecialiseerd in het laden en lossen van schepen en opslag van bulk- en stukgoed. Bij dit stuwadoorsbedrijf is enige werkervaring en doorzettingsvermogen vereist, want werken in de haven is niet voor iedereen weggelegd. Wij spraken operational manager Matthijs Noordhoff over zijn vakgebied en de zoektocht naar personeel.

Wat doet Wagenborg Stevedoring precies?

“Wij zijn een stuwadoorsbedrijf voor de scheepvaart. In de basis zijn we een op- en overslagbedrijf. Dat betekent dat we goederen laden en lossen van het ene transportmiddel op het andere. Deze logistieke dienstverlening kan op allerlei manieren worden toegepast, op een binnenvaartschip of een zeeschip, vrachtwagen of trein. Daarnaast slaan we verschillende soorten producten op, zowel bulkgoed als stukgoed en verzorgen we in samenwerking met zusterbedrijven een stuk projectlading. Ook bieden we ondersteuning aan de offshore. Dan gaat het voornamelijk om kraanwerk.”

Wagenborg is van oorsprong een familiebedrijf. Merk je daar wat van?

“Op de werkvloer heerst een cultuur die bij een familiebedrijf past. Er zijn korte lijnen en de sfeer is sociaal, persoonlijk en ondernemend. Meedenken wordt gewaardeerd en beloond. Er liggen veel kansen als je proactief bent en met ideeën komt. Dat vind ik heel typerend voor het bedrijf. Ondanks dat Wagenborg behoorlijk is gegroeid, kent de directie veel mensen bij de naam en wordt er snel geschakeld. Als ik Eric bel, pakt hij op en andersom ook. Ik hoef niet eerst een afspraak te maken of via een derde persoon iets te regelen. Dat werkt prettig.”

Wat houdt jouw functie in?

“Ik ben operationeel manager en zorg voor het reilen en zeilen van de terminals in Delfzijl en Eemshaven. Ik begon dertien jaar geleden op het hoofdkantoor als stagiair op de afdeling personeelszaken en ben na mijn studie gebleven. In 2020 begon ik aan deze functie op de afdeling Wagenborg Stevedoring. Uitzendkrachten vallen dus ook onder mijn hoede.”

Maak je veel gebruik van uitzendkrachten?

“Wij zetten geen vaste medewerkers via een uitzendbureau in, maar gebruiken een flexibele schil. Het werk van een stuwadoor is hollen of stilstaan. Als een schip aanmeert, zijn we daar soms dagen druk mee. Na een drukke periode kan het maar zo weer een paar weken rustig zijn. Deze periode gebruiken we voor achterstallig onderhoud en schoonmaak. Dat betekent dat we in drukke tijden extra mensen nodig hebben, maar als het rustig is niet. Daarom kiezen we voor het inhuren van flexibele uitzendkrachten. Het kan voorkomen dat we ‘s ochtends bellen om te vragen of er ’s middags iemand aan het werk kan. Abiant kan dan vaak wel iemand leveren.”

Hoelang werken jullie samen met Abiant?

“In het verleden werkten we al samen met Abiant. Na coronatijd was er een dip, maar begin vorig jaar trok het werk weer aan en is de samenwerking geïntensiveerd. Zo hadden we onder meer een project waarbij we voor een langere tijd veel uitzendkrachten nodig hadden. Het ging om de ondersteuning van de afbouw van twee cruiseschepen. We hielpen met het aan boord krijgen van verschillende onderdelen, assisteerden met heftrucks en kranen en het opruimen van rommel aan boord. Abiant heeft ons toen goed geholpen.”

Hoe belangrijk zijn uitzendkrachten voor jullie?

“Uitzendkrachten zijn belangrijk voor ons, omdat we dankzij hen de piek kunnen opvangen. Als we tijdens de drukte te weinig personeel hebben lopen, dan moeten we het werk stilleggen of wordt het vertraagd. Dat wil je niet aan je klanten verkopen. Het is ontzettend fijn als door het inhuren van een uitzendkracht de puzzel van de planning wordt voltooid.”

Hoe bevalt de samenwerking met Abiant?

“Ik heb vooral contact met Tim de Jong, accountmanager van Abiant Spijk. Hij roept eigenlijk altijd ja, bij alles wat ik vraag en denkt mee. Daarnaast heb ik ook veel contact met zijn collega’s. Ze weten steeds beter waarbij ze mij kunnen helpen en wat we zoeken. Ze proberen zich te verdiepen in wat voor werk we doen, dat is prettig. Ik ben over het algemeen tevreden over het personeel dat via Abiant aan het werk gaat. Als ik dat niet ben, kan ik dat ook zeggen. We kunnen open met elkaar het gesprek aangaan. Daarnaast werkt Abiant Spijk lokaal en leveren ze ook aan andere bedrijven in de haven waardoor ze mensen kennen en weten hoe het werkt.”

Kan iedereen bij Wagenborg Stevedoring aan het werk?

“Het havenwerk is relatief zwaar. Je hebt te maken met verschillende weersomstandigheden, diverse soorten ladingen, machines buiten en binnen de loods en met grote projectlading. Zo is het rijden van een heftruck in de scheepvaart bijvoorbeeld anders dan bij de buurman. Als je een plaat gips die 8 meter hoog staat opgestapeld, op een wiebelende klep van een schip moet leggen, is het een ander verhaal dan een pallet van A naar B brengen. Daar heb je specifiekere ervaring voor nodig.”

Heb je nog tips voor uitzendkrachten die graag aan de slag willen?

“Bereid je goed voor op wat je hier kunt verwachten en in wat voor wereld je terechtkomt. Dat helpt om veilig te werken én een leuke werkdag te hebben!”

Over de auteur

Heidi van Duuren

Freelance tekstschrijver

Heidi van Duuren is freelance tekstschrijver en schrijft regelmatig artikelen voor onze bedrijfsmagazines De Abianter en De Abianter Agro.

Wat klanten zeggen over Abiant

Abiant is snel en proactief en het team denkt met ons mee.
Gemeente Het Hogeland

Gemeente Het Hogeland

Wij hebben geen behoefte aan groei.
Melkveehouder Keestra

Melkveehouder Keestra

Grondverbeteringswerk gaat op gevoel.
Elzinga Loon- en Grondverzet

Elzinga Loon- en Grondverzet

We hebben gezien dat het werken met uitzendkrachten goed werkt.
Groninger Museum

Groninger Museum

Abiant weet wat een goede kandidaat voor ons is.
Vaatstra Installatietechniek

Vaatstra Installatietechniek

Het selecteren van goede mensen is een vak. Abiant kan dat.
Hoving Holland

Hoving Holland